Listan velvollisuudentuntoinen nainen

Kansallisteatterin Omapohjassa Pirjo Määttä esittää kanadalaisen Jennifer Tremlayn näytelmää Lista. Irene Aho on ohjannut yhden naisen esityksen, jonka Jukka Huitila on yksinkertaisen tyylikkäästi lavastanut tehnyt ja suunnitellut myös valaisun.

Näytelmän nimetön nainen on tunnontarkka ja velvollisuuden tuntoinen. Hänen kotinsa on aina erinomaisessa kunnossa, lapset hoidettu hyvin, tekemättömät työt on listattu eli kaikki on hallinnassa. Nainen on halunnut muuttaa maaseudun rauhaan. Kylässä häntä kuitenkin häiritsevät silmän kantamattomiin ulottuvat pellot. Eikä hän liioin halua tutustua kyläläisiin.

Mutta naapurissa asuva Camilla ei kysy haluaako nainen ystäviä vai ei. Hän tunkeutuu neljän lapsensa kerta naisen elämään. Camillan kotona mikään ei ole järjestyksessä eikä ojennuksessa. Hänen kodissaan eletään eikä suoriteta elämää niin kuin naisen kodissa. Camillan odottaa viidettä lasta ja uskoutuu naapurilleen. Hänen lääkärinsä on vanha ja hän haluaisi synnytykseen nuoremman ja paremman lääkärin.

Nainen organisoi elämäänsä listojen avulla. Hän lupaa antaa oman lääkärinsä tiedot Camillalle. Jostain käsittämättömästä syystä lääkärin tietojen antaminen joutuu liukuvien tehtävien listalle. Asia siirtyy aina vain tuonnemmaksi, kunnes on liian myöhäistä.

Pirjo Määttä on nainen, joka yrittää kertoa katsojille ytimekkäästi ja lyhyin lausein mitä hänelle on tapahtunut, miten hän elää ja miten hän liittyy naapurinsa kuolemaan. Esitys on taidokasta teatteria, rauhallista, monikerroksista ja koskettavaa. Pirjo Määtän nainen on kaiken avun ulottumattomissa. Hän ei suoraan pyydä apua, joten hän ei sitä saakaan.

Kiitos Pirjo Määttä ja muukin työryhmä.

  
      
                                             Pirjo Määttä - kuva Tuomo Manninen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydelliset häät Krapin kesäteatterissa

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Peukalon virittäminen