Hauska ja harmiton Syntipukki


Agapetuksen Syntipukki -näytelmän sankari on se, jota aina syytetään, tapahtui sitten mitä tahansa. Helsingin Kaupunginteatterin Studio Pasilassa Syntipukki on tavaratalo Sammon ratkaisu asiakkaiden valituksiin. Kun palkataan tarpeeksi tohelo henkilö Syntipukiksi, pääsevät muut työntekijät helpommalla.

Ikivanha näytelmä. Mitä sillä on tekemistä meidän ajassamme. On paljonkin – ainahan me sysäämme syyn mistä tahansa rikkeestä tai kommelluksesta mielellään jonkun muun aiheuttamaksi. Syntipukki siihen tarvitaan.

Mutta tällä kertaa näytelmä ei sujukaan tuttujen kaavojen mukaisesti. Esitystä varten oli Studio Pasilan lavalle kokoontunut kuusi Teatterikorkeakoulun opiskelijaa, kolme naista ja kolme miestä sekä kaksi kokeneempaa näyttelijää Santeri Kinnunen ja Jouko Klemettilä.

Näytelmän roolitus ratkaistaan arpomalla. Yksi näyttelijöistä on kuiskaajan roolissa, eivät kaikki muista ihan kaikkia kaikkien näyttelijöiden vuorosanoja ja taitavat kuiskaaja voi omilla päätöksillään hieman aina vaikuttaa näytelmän kulkuun. Roolien sekoittaminen tehtiin alun jälkeen vielä kaksi kertaa.

Yllätys ei ollut, että Santeri Kinnunen ja Joukko Klemettilä loistivat roolissa kuin roolissa. Vaikka on kuinka halpamaista nauraa kihertää, kun mies tulee näyttämölle naisen vaatteissa, niin pakko oli nauraa, kun Santeri Kinnunen kukkamekossaan yrittää vietellä kaupparatsuksi luulemaansa työtoveria.

Ihan samalle tasolle eivät nuoret näyttelijät vielä yltäneet kuin konkarit, mutta välimatka ei kaikilla ole mitenkään huikea. Voi vilpittömästi sanoa, että Alex Anton, Joel Hirvonen, Emil Kihlström, Katriina Sinisalo, Asta Sveholm ja Nenna Tynni ovat taitavia ja vetivät roolinsa hienosti läpi.

Oli hauska seurata miten jokainen näyttelijä hoiti roolinsa eri tavalla kuin edellinen. Jokainen vahtimestari oli erilainen, ihan niin kuin henkilökunnanpäällikkö, pääjohtaja ja konttoristi ja rouvatkin.

Syntipukki oli hauska ja rehevä näytelmä. Kerrankin sai nauraa sydämensä pohjasta. Osuin vain esitykseen, jossa katsojat käyttäytyivät hyvin pidättyväisesti. Moni hykerteli tyytyväisenä, mutta oikein antaumuksella ei esitykseen tohdittu suhtautua. Harmitti näyttelijöiden puolesta, koska he loihtivat katsovaksi aidosti hauskan esityksen.

       
        Jouko Klemettilä ja Santeri Kinnunen

Agapetus SYNTIPUKKI. Helsingin Kaupunginteatterin Studio Pasila.
Ohjaus Pentti Kotkaniem
Lavastus ja puvut Vilma Mattila
Valosuunnittelu Markus Schaffer
Äänen toteujus Miika Storm
Naamioinnin suunnittelu ja toteutus Greta Westermark-Silminmaa  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydelliset häät Krapin kesäteatterissa

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Peukalon virittäminen