Teatteri Avoimien Ovien Talvisota

Teatteri Avoimien Ovien Talvisodassa on tavallaan kaksi näytelmää. On ensimmäinen puoliaika, jossa taistellaan talvisodassa vuorotellen molempien taistelevien maiden rintamilla. On toinen puoliaika, joka kertoo vuonna 2009 järjestetystä työpajasta, missä suomalaiset, venäläiset ja ukrainalaiset kirjailijat saivat tehtäväkseen kirjoittaa talvisodasta lukudraaman.

Iida Karo on dramatisoinut Talvisota-näytelmän Hanna Kirjavaisen, Ari-Pekka Lahden, Oleg Mihailovin, Mikhail Durnenkovin ja Evgeni Kazachkovin teksteistä. Näytelmän on ohjannut Hanna Kirjavainen. Rooleissa huikeat näyttelijät: Kati Outinen, Ella Pyhältö ja Anna-Leena Sipilä. Esityksen upeudesta vastaavat Tinde Lappalainen (skenografia), Juha Tuisku (äänisuunnittelu), Jere Kolehmainen (valosuunnittelu), Ilari Kallinen ja Tinde Lappalainen (valosuunnittelu ja -toteutus) ja Helena Parikka (pukujen toteutus).      

Näytelmän alkuosan sotaosuus on pilkottu kohtauksiin, jotka selventävät tapahtumien kulkua. Riippuu täysin kumpi sodan osapuolista mistäkin tapahtumasta kertoo, minkä mielikuvan katsojan siitä saa. Totuus taitaa olla tarinoiden puolivälissä. Suomalaiset ovat inhimillisempiä kaiken kauheuden keskellä. Vainajat on kuljetettava kotipitäjään, jotta he pääsevät sen multiin. Venäläiset kunnioittavat politrukkejaan sodassakin, toisen sotilaan henki ei paljon paina. Sotakohtaukset on toteutettu hienosti. Kolme hyvää näyttelijää yltää vaikka miten isojen kohtausten esittämiseen, kun kaikki on mietitty tarkkaan.

Tekstien tekijät kohtaavat toisensa oikeastaan vielä huonommin näytelmän loppupuolella kuin kahden rintaman sotilaat. Niinpä kaiken tarkoitus ja etenkin tavoitteen saavuttaminen jää hataraksi. Onneksi alkuosa oli niin vaikuttava, että kokonaisuus ratkaisi ja jätti uskottavan kuvan – jälleen kerran – sodan mielettömyydestä.    

 


                                      Ella Pyhältö, Kati Outinen ja Anna-Leena Sipilä

                                                  Kuva Mitrko Härkönen                       

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydelliset häät Krapin kesäteatterissa

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Peukalon virittäminen