Vallilan Kansallisteatterin Lear

Valta ja sen jakajat

Vallilan Kansallisteatterin Learissa kaikki kiteytyy päähenkilön ajatukseen ”Valtakunta rakkaudesta”. Aavistaessaan elämänsä lopun lähestyvän kuningas Lear on kutsunut poikansa luokseen ja testaa heidän äidinrakkauttaan. Rakkauden määrä määrittää sen millaisen osuuden valtakunnasta itse kukin saa.

Tiina Puumalaisen ohjaamassa, suomentamassa ja sovittamassa Learissa Shakespearen alkuperäisen käsikirjoitukset roolin on käännetty ylösalaisin. Naiset näyttelevät miesten roolit ja päinvastoin. Learkin on vain Lear. Näytelmässä hän on uhkeasti ja hienosti näyttelevä Katariina Kaitue.

Näytelmän käsiohjelma viittaa Learin etenevään muistisairauteen. Muistisairasta vuosikausia seuranneena tunnistin monia tilanteita. Ensin kaikki Learin käytöksessä on loogista ja selkeää, yhtäkkiä ihan jotain muuta. Olemme tottuneet Shakespearen näytelmissä katsomaan miten mieleltään sairaat hallitsijat ja heidän hännystelijänsä käyttäytyvät, mutta jospa sittenkin moni heistä on muistisairas – nykykäsityksen mukaan.   

Vallilan näyttämöllä kaikkea hallitsee Teppo Järvisen visuaalinen suunnittelu, Hannu Rantasen musiikki, Jani Peltolan äänisuunnittelu ja Jukka Haapalaisen ja Sirpa Suutari-Jääskön koreografia. Häkellyttävän moniulotteisessa ympäristössä käydään läpi Learin tarina. Hänen kolme poikaansa – Esa-Matti Long, Petri Liski ja Ilja Peltonen haluavat häikäilemättömästi oman osuutensa valtakunnasta.

Kuninkaalla on tukenaan narrinsa, ymmärtäväinen ja luotettava Sari Puumalainen. Näytelmän tiivistunnelmaisimmat kohtaukset nähdään kun Gloucesterin (Petri Manninen) tyttäret Laiton ja Laillinen taistelevat omasta osuudesta valtakunnan jaossa. Laittomana tyttärenä Maria Kuusiluoma on kaiken pahuuden ruumiillistuma viimeistä piirtoa myöten. Annika Poijärven Laillisessa on paljon empatiaa, mutta Lear-näytelmän käänteissä sillä ei ole paljon käyttöä.  

Huikean hieno esitys. Meidän aikamme ja sekavan aikamme Lear!


                                                       Katariina Kaitue 

                                                        Kiuva Stefan Bremer 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Peukalon virittäminen

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Vanhanaikaista kodinhoitoa