Ryhmäteatterin Usko, toivo ja huijaus


Ryhmäteatterin Usko, toivo ja huijaus on raju sukellus tämän päivän perhe- ja työelämään, digitalisaatioon, markkinointiin brändäyksineen kaikkineen. Veera Tyhtilä on rakentanut näytelmänsä psykopaatteja tutkineen psykiatri Hannu Lauerman teoksen Usko, toivo ja huijaus pohjalta.

Perheen äiti Sissi (ihmismielen ääripäät hienosti hallitseva Minna Suuronen) saa työstään potkut ja hän on kuitenkin mielestään antanut työlleen kaikkensa. Perheen isä Miksu on freelancer valokuvaaja, joka haaveilee kaupunki-eräoppaan töistä (hellyttävä Robin Svartström pyjamassaan ja villasukissaan). 

Perheen murrosikäinen tytär Tille (raikas ja taitava Jutta Järvinen) yrittää rakentaa suhdetta vanhempiinsa – eikä päinvastoin, miten yleensä pitäisi olla.
Äidin potkujen myötä vanhemmat ovat tuuliajolla, kunnes heidän silmiinsä osuu tieto Yazz Donausta – miehestä joka tarjoaa aivan uudenlaiset mahdollisuudet yrittämiseen ja koko elämään. Santtu Karvonen valloittaa katsojan mielen epämiellyttävänä tyyppinäkin vääjäämättä. 

Näitä uuden mahdollisuuden tarjoajia on 1990-luvun alusta lähtien häärännyt työttömien ympärillä joko yhteiskunnan kustantamina tai yrittelijäinä yrittäjinä. Mitä syvemmälle vaikeuksiinsa pariskunta ja etenkin Sissi ajautuu, sitä karmeammaksi tyypiksi Donau osoittautuu – eikä häneltä oikeastaan muuta odotakaan.   

Välillä ollaan vankilapsykiatrin vastaanotolla (Svartströmin toinen huikean hieno rooli) selvittämässä mikä rikoksen tielle hairahtunutta nuorta tyttöä vaivaa.
Kaiken yllä leijuu digitalisoitu, kaikkia etäännyttävä maailma, joka kaikkein eniten vaikuttaa Tillen elämään. Tästä syntyy näytelmään jännite, joka vie välillä katsojan mielen ahdistaviin sfääreihin. Mutta onneksi loppuratkaisu on positiivisesti yllättävä. Kaikkea emme vielä sittenkään ole menettäneet.

Puhuttelevan ja hienosti rakennetun kokonaisuuden ovat näyttelijät saaneet aikaan Juha Kukkosen ohjauksessa. Lavastussuunnittelija Janne Siltavuori ja ääni- ja videosuunnittelija Ville Mäkelä ovat täydentäneet kaikkea oivaltavasti ja kokonaisuutta palvellen.      


                                   Jutta Järvinen ja Minna Suuronen 
                                                               Kuva Mitro Härkönen 

Kommentit

  1. Tunnen olevani jälleen niin siunattu avioliittoani, kun tohtori osagiede toi takaisin mieheni, joka erotti minut kanssani hyviä 3 vuorokautta. Olen nimeltä Anneli Jäätteenmäki. Vaikka minulla on suu koko kehossani, ei riitä, että kiitämme tohtori Osagiedea hänen avusta elämässäni. Mieheni oli eronnut kanssani 3 kuukautta ja joutunut olemaan tuskissa ja tuskalla ilman häntä. Joten etsin apua kaikkialta, mutta mikään ei onnistunut, ennen kuin tarkoitin tohtori Osagiedea, jonka kanssa otin yhteyttä verkossa. Selitin tilannetta hänelle ja hän lupasi, että aviomieheni tulee takaisin minuun 24–48 tunnin sisällä, sikäli kuin sydämeni silti lyö hänen puolestaan. Uskoin häneen ja hän valmisti loitsun minulle ja mieheni soitti minulle juuri kun tohtori Osagiede sanoi. Hän vetoaa ja sanoi, että hän tarvitsee minut takaisin ja elämme nyt jälleen onnellisina viimeiset 9 kuukautta. Kaikkien siellä lukevien artikkelini, jotka tarvitsevat apua, tulee ottaa yhteyttä häneen ... Sähköposti: doctorosagiede75@gmail.com tai whatsapp and viber puhelinnumeroon +2349014523836

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydelliset häät Krapin kesäteatterissa

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Peukalon virittäminen