Kabaree, Verkossa ja Kuolemantanssi

Kööpenhaminassa olin Maaritin ja Elisan kanssa Tivolissa katsomassa jokavuotista joulukabareeta. Englanninkielinen esitys leikitteli hyvän maun rajamailla, mutta yleisö piti kovasti näkemästään. Esitystä vauhdittivat pinnalla olevat iskelmät, sen esittäjät olivat erittäin ammattitaitoisia ja yleisö vedettiin tavan takaa esitykseen mukaan. Jopa jouduimme välillä odottamaan seisaaltaan kuningatar Margarethan saapumista paikalle. Linnasta soitettiin mutta ei kuningatar kuitenkaan ehtinyt tulla paikalle. Välittömästi aloin kaivata meille samantapaista ilonpitoa.

Kaikkea muuta kuin ilonpitoa on tarjolla Helsingin Kaupunginteatterin Studio Pasilan Verkossa -näytelmässä. Gunilla Hemming on tarttunut ajankohtaiseen Wikileaks -aiheeseen. Julian Assange - salaperäinen Niko Saarela, Bradley Manning - ainakin naiskatsojan tunteisiin vetoavat Saska Pulkkinen, Hillary Clinton - Tiia Louste ja muut oikeiden henkilöiden esikuvien mukaiset roolihenkilöt avasivat ainakin minulle uusia ulottuvuuksia monisäikeiseen ilmiöön.

Olin ensi-illassa Matiaksen kanssa. 19-vuotiaan tietotekniikan opiskelijan näkökulma oli varmasti erilainen kuin mummin, mutta toimittajana sielustani en pääse eroon koskaan. Asioiden penkominen ja niiden kertominen ns. suurelle yleisölle, oli aikoinaan oman työni kulmakiviä. Vaikka teinkin penkomista pienessä mittakaavassa, koin työni tärkeäksi ja mielenkiintoiseksi. Mistään ei olisi tullut mitään jos tietolähteet olisi pitänyt paljastaa. Vieläkin muistelen lämmöllä kun tutut politiikan ympärillä pyörivät kaverit soittelivat yhdentoista maissa illalla Tinatuopista Keravalla ja tarjosivat juttuaiheita. Aika monesta niistä juttu syntyikin.

Tänään eli perjantaina minun piti Lisan kanssa mennä katsomaan Oksasen Kun kyyhkyset kuolivat näytelmää, mutta päädyimmekin näkemään Kansallisteatterin Omapohjaan Marguerite Duras´n Kuolemantaudin. Näyttämöllä iso vuode, yksi tuoli, tuulessa heiluvat verhot, mies ja nainen. Rakkaus, sairaus, kuolema, kaiken rajallisuus ja rajattomuus. Virkistävän erilainen esitys. Rohkenimme Lisan kanssa toivoa että miesosassa olisi ollut karismattisempi näyttelijä. Valjunoloinen Mikko Pörhölä ei ihan vakuuttanut, mutta hänen puutteensa korvasi enerigaa pursuva Terhi Suorlahti.

Samaan aikaan yöpöydällä Merete Mazzarellan Elämä sanoiksi ja Peter Franzenin Samoilla silmillä lukemisen alla.

Kulttuurin lisäksi ilmassa on joululeivonnaisia. Tein toissapäivänä taatelikakun uuden reseptin mukaan. Taalit keitettiin vahvassa kahvissa. Maistellassani ihmettlin miksei ole mehevää ja herkullista. Tein tänään uuden vanhalla ohjeella. mukana taatelia ja kermaviili ja hyvä tuli. Jouluruoissa on se vaara kun muuttaa reseptiä, ettei ruoka olekaan oikeaa jouluruokaa. Vähitellen alan miettiä mitä muuta teemme - Elisa ja Maarit ehtivät mukaan valmsiteluihin kuin italian salaattia ja mätikakkua, porkkana- ja perunalaatikkoa. . Kinkku ja kalkkuna on jo tilattu.

Hanna-tädin kakaut, runsas hedelmäkakku, rommi-rusina-rahka-jouluhalko, taatelileivät, Maaritin mantelileivät, tiramisu, hedelmäsalaatti, piparkakkukakku, torttuja ja piparkakkuja. Ihanaa kun kun kohta on leivonnaisia mistä valita ja annan itselleni myös luvan syödä niitä rajattomasti.Amerikkaisten joulujuttujen - pöytäliina, tabletit, lautasliinat. pyyheliinat, jouluastiat meillä on nyt tanskalaistakin joulu-desingia. Sain pikkujoululahjaksi Maaritilt Georg Jensenmin kynttelikön.


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Peukalon virittäminen

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Huippuosaaja