Sontiainen - balladi koti-ikävästä Teatteri Avoimissa OvissaTeatteri Avoimien Ovien Sontiainen – balladi koti-ikävästä on samalla kertaa viihdyttävä ja traaginen kertomus 1800-luvun lopun siirtolaisuudesta Pohjois- Amerikkaan.

Vain Suomesta Amerikkaan muuttanut mies on niin jääräpäinen, että alkaa rakentaa yksinään laivaa, jolla hänen on määrä palata takaisin kotimaahan. Kaiken lisäksi laiva, joka saa nimekseen Sontiainen, on tarkoitus kuljettaa osina sisämaasta jokia pitkin meren rantaan. Siellä osaset kootaan yhteen ja matka voisi alkaa.

Hurjapäinen on ollut suomalainen Virroilta 1898 suureen maailmaan lähtenyt Tom Sukanen. Sukanen meni Amerikassa naimisiin ja sai lapsia, mutta kun työtä ei kunnolla ollut hän lähtee Kanadaan ja lupaa vaimolleen, että rakentaa sinne hienon talon. Mies tekee 940 kilometrin pituisen matkan jalan. Hän palaa kuuden vuoden kuluttua hakemaan perhettään Minnesotasta Kanadaan ja taas jalkaisin.   

Perillä Sukasta odottaa surkea tilanne. Talo on palanut, vaimo ja lapset kuolleet. Laivan rakentaminen alkaa matkan jälkeen. Vain Sukanen tietää, että hänen laivansa nimi Sontiainen tarkoittaa ihan muuta kuin inhottua lantakuoriaista. Egyptissä sontiainen oli sontiaisen muotoinen jalokivi, joka laitettiin vainajan sydämen paikalle oppaaksi tuonpuoleiseen. Sukasen hanke on tuhoon tuomittu jo alkaessaan.

Nämä ovat tarinan puitteet Teatteri Avoimien Ovien Sontiaisessa. Teatterin uusi johtaja Hanna Kirjavainen on koonnut hienon näytelmän Sukasen tarinasta.
Mukana on viisi näyttelijää: Aarni Kivinen, Johanna Koivu, Pekka Lehti, Juha Pulli ja Anna-Riikka Rajanen ja joukko erilaisia soittimia. Laulut ovat saaneet innoituksensa J. Karjalaisen tuotannosta.

”On tähti hyvä majakka
valo käynyt on jo siellä
siell`minne olet matkalla
kotitienoot tutulla tiellä.”

Tarinassa on mukana paljon tietoa Amerikan siirtolaisuudesta. Sukasen veli on innokas ay-aktivisti ja sielultaan kommunisti, joka kaiken aikaa on lähtemässä Amerikasta Neuvostoliittoon.

Naisten kohtalo on synnyttää lapsia ja sinnitellä alkeellisissa oloissa. Miehille on töitä kaivoksissa, metsissä ja rakennuksilla. Kielitaidottomien selviytyminen oli vaikeaa. Yhtymäkohtia tämän päivän pakolaisongelmiin ja maahanmuutto-problematiikkaan näytelmä tarjoaa rutkasti. Esitys on raikas ja haikeanhauska.

Teatteri Avoin Ovi on helppo ottaa lempiteatterikseen. Rohkeasti erilaista teatteria. Ja kaiken lisäksi iltapäivänäytöksiä, joista ikäihmiset erityisesti pitävät.  


                           
                                   Anna-Riikka Rajanen ja Aarni Kivinen
                                                         
                                                                  Kuva Mitro Härkönen 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Peukalon virittäminen

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Huippuosaaja