Sapiens Kansallisteatterissa                                                        Kuva Katri Naukkarinen 


Ei voi kuin ihastella ja arvostaa miten nopeasti Kansallisteatterissa on saatu  maailmanmaineeseen nousseen Yuval Hararin Homo Sapiens -kirjan pohjalta ainutlaatuinen esitys. Esityksen on muokannut alkuperäisteoksesta näyttämöversioksi dramaturgi Minna Leino. Esityksen ovat ohjanneet Anni Klein ja Jarkko Pennanen (WAUHAUS -ryhmästä).

Etukäteen tiesin että esityksessä ei puhuta ja että näyttelijöiden kasvoilla on naamiot. Ainoa joka puhuu on Avara luonto -tv-ohjelmasta tuttu Jarmo Heikkinen, tv-ohjaaja ja lausuja. Hänen rauhallinen, luotettava ja selkeä äänensä luo esitykselle puitteet, jossa pahatkaan asiat eivät tule mielessä torjutuiksi heti.

Hararin maailmankuva on hyvin omaperäinen, mutta hyvin uskottava. Me elämme aikaa, joka pakottaa meidät tarkistamaan elinolosuhteitamme, asenteitamme, tekojamme. Vaikka tahtoa kaiken muuttamiseen olisi, kukaan ei oikeasti tiedä mitä meidän pitäisi tehdä.

Kansallisteatterin Sapiens on tässä harhailussa hyvä opas. Näytelmässä opimme että emme ole enää apinoita, mutta olemmeko me todella niin kaikki tietäviä kuin useimmat meistä uskovat tai ainakin kuvittelevat.

Näytelmässä seurataan ihmisen kehitystä kymmenien tuhansien vuosien ajan: alkuapinoista nykyihmiseen, ääripäässä ovat kaksi hoivakodissa olevaa vanhusta, joita robotti-hylje hoitaa.

Naamioiden takana näyttelijät ovat tavallista enemmän ja ainoastaan ja vain roolihenkilöitä. Naamio vieraannuttaa miettimästä miten Antti Pääkkönen, Juha Varis, Markku Maalismaa, Karin Pacius tai Iida Kuningas nyt selviytyy roolistaan. He ovat pelkistetysti sitä mitä esittävät – on se sitten Hamlet, Kolumbus, sumerilainen, arkeologi, viljelijä, Napoleon, tiedemies tai Katariina Suuri.

Ilahduttavaa oli että katsomossa oli hyvin paljon lukioikäisiä katsojia. Nyt nuorille on tarjolla teatteria, joka varmasti puhuttelee heitä. 

Ja meille iäkkäämmille katsojille Sapiens tarjoaa uudenlaisia näkökulmia asioihin, jotka meidän kaikkien on otettava huomioon ja joiden olemassaoloa emme voi kieltää vaikka haluaisimmekin.  

           

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydelliset häät Krapin kesäteatterissa

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Peukalon virittäminen