Koiramäen Suomen historia Kansallisteatterissa


Suomen historia 1500-luvun alusta vuoteen 1809 on enemmän kuin tylsää. Sen takia ei kannata edes historian kirjaa aukaista. Näin ajatteli koulutyttö Alix. Totuuden hetki tuli kun opettaja kertoi että historian kurssista on tullut nolla ja nyt pitäisi kurssi suorittaa uudelleen. Opettaja lupasi Alixille että historian opiskelun avulla hän voisi löytää aarteen. Se riitti Alixille, hän aukaisi kirjan.

Siitä alkaakin sitten huikea seikkailu Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä. Alix (Aksa Korttila) alkaa kahlata läpi Suomen historiaa. Mutta Mauri Kunnaksen Koiramäen Suomen historia onkin teatterin lavalla räväkkää ja hauskaa.

Ohjaaja Irene Aho, lavastaja Annukka Pykäläinen ja pukusuunnittelija Merja Levo ovat loihtineet pienille ja vähän suuremmillekin katsojille aivan omanlaisensa historiallisen maailman. Nopeassa tahdissa lavalle marssitetaan kuninkaita, tyttökuningas, kartanon väkeä, ylipäällikkö, kauppiaita, kirjan oppineita ja vaikka keitä. On mukana herra Hakkarainen (Niinu Lindfors) ja Heikki Hämähäkkikin.

Esityksessä kuullaan monta mahtavaa laulua, jotka on säveltänyt Timo Pietala ja sanoittanut näytelmän dramaturgi Eva Buchwald.

Näytelmän henkilöt ovat hauskoja ja kuitenkin sen mielikuvan mukaisia mitä vanhempi katsoja on aina kuvitellut vähän tylsiäkin. Ei Mikael Agricola (yksi Hannu-Pekka Björkmanin riemastuttavista rooleista) niin kamalan varma ollut millaista suomen kielen oikeasti piti olla. Toinen hurmaava Björkmanin hahmo oli kasvitieteilijä Pehr Kalm.

Kuninkaat olivat uljaita tai ainakin yrittivät olla. Kolme peräkkäistä 1600-luvun Kaarlea olivat itse asiassa aika reppanoita.  Kaarle X – Kaarle XII (Harri Nousiainen, Petri Liski ja Heikki Pitkänen) yrittivät taistella urheasti mutta eivät oikein jaksaneet.

Tyttökuningas (räväkkä Marja Salo) valloitti välittömästi koko katsomon. Hän uskalsi sanoa ääneen mitä kuninkaalla oikeastaan tehdään tai pikemminkin mitä ei tehdä. Paula Siimes ja Karin Pacius täydensivät monissa eri rooleissaan kokonaisuutta.

Koiramäen Suomen historia on huolella ja sydämellä lapsille tehtyä teatteria. Mutta historian kertauskurssina näytelmä sopii ehdottomasti kaikenikäisille.

Se oli hyvä, sanoi moni lapsi kavutessaan teatterin portaita näytelmän päätyttyä alas naulakolle. Kiitos Kansallisteatteri pienten katsojien arvostamisesta! Kaikki oli tehty ”viimesen päälle”.   


                                            Hovipalvelija (Hannu-Pekka Björkman) .Alix (Aksa Korttila)
                                            ja tyttökuningas (Marja Salo)
                                                                                                 Kuva Tuomo Manninen


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydelliset häät Krapin kesäteatterissa

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Peukalon virittäminen