Sudenmorsian Teatteri Avoimissa Ovissa


Koskettava Sudenmorsian

Aino Kallaksen Sudenmorsian (vuodelta 1928) on monikerroksinen pienoisromaani. Se on ylitystylaulu Hiidenmaan luonnolle, se on suuri tarina rakkaudesta, se on kannanotto naisen vapautumisesta, se on merkillinen yhdistelmä tarua ja totta. Kansantarinoista tuttu tarina sudeksi muuttuvasta ihmisestä on kiehtonut mieliä aina.

Sudenmorsiamen dramatisoinut ja ohjannut Heini Tola on tavoittanut esityksessä upeasti Aino Kallaksen kirjan hengen. Teatteri Avoimien Ovien pienehkö näyttämö ja teatteritila  värisee, ulisee ja hapisee Suvi Isotalon musiikista. Musiikki jo sinänsä kertoo koko tarinan ja vie kertomusta eteenpäin upeasti. Katsoja on keskellä väkevää tarinaa. Tarinaa, joka on samalla kertaa kaunis ja ruma.

Maija Anderssonin Aalo on rohkea ja kuitenkin hyvin haavoittuva nainen. Hän uskaltaa kuunnella sisäistä ääntään ja jopa hyljätä lapsensa. Aalo rakastaa ja ei rakasta miestään metsänvartija Priidikkiä. Miehen jättäminen kokonaan ei onnistu. Mutta liioin ei onnistu Aalon palaaminen kotiin. Kyläyhteisö ei hyväksy pienintäkään epäilyä sudeksi muuttuneesta naisesta. Rakkaudella ei ole mitään tekemistä, se olemassa olo ei voi estää kyläläisten kostoa.  

Priidik (Sauli Suonpää) on roolissaan hyvin uskottava. Hän on rakastunut aviomies, mutta hän on myös yhteisönsä jäsen ja sen mielipiteitten vanki.

Sudenmorsian on runollista ja koskettavaa teatteria, jossa musiikilla on tärkeä rooli. On helppo olla Teatteri Avoimien Ovien ystävä ja vakikävijä. 

                                           
                                  Maija Andersson (Aalo) ja Sauli Suonpää (Priidik)  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydelliset häät Krapin kesäteatterissa

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Peukalon virittäminen