Hieno Työmiehen vaimo

Välillä miettii miksi teatterintekijät kaivavat vanhoja näytelmiä ja yrittävät tehdä niistä versioita, jotka ikään kuin kuvastavat meidän aikaamme. Niinpä näemme merkillisiä versioita Nukkekodista, Kolmesta sisaresta, Kirsikkapuistosta ja tiestysti Vanja-enosta (ensi syksynä Helsingissä kahdessa teatterissa).

Mutta KAIKKI VOI MYÖS ONNISTUA. Minna Canthin Työmiehen vaimo on kirjoitettu vuonna 1885. Siitä ja samoihin aikoihin kirjoitetuista Minna Canhtin teksteistä on Heini Tola rakentanut hienon esityksen Teatteri Avoimiin Oviin.

Vanha tarina on näytelmässä oikeasti mukana. Siinä kuvatut monet asiat ovat edelleen olemassa, vaikka mies ei enää voikaan sujauttaa aviovaimonsa säästökirjaa taskuunsa ja käydä nostamassa vaimon säästöt parempaan käyttöön - rahaahan tarvitaan anniskeluravintolassa.

Esitystä kannattelee eteenpäin pääosin Suvi Isotalon säveltämä musiikki. Se soi välillä hyvin kauniisti, välillä sydäntä riipaisten. Kerrankin musiikin volyymi oli sopivaa - ei liian kovaa. Siitä erityiskiitokset.

Näyttelijät ovat valovoimaisia ja selvästi innostuneita esittämästään. Hanna Seppä Johannana ja Karoliina Kudjoi Minnana, Vappuna ja rva Vörskynä jäivät mieleen erityisesti.

Olin katsomassa näytelmää Pitäjänmäen Eläkkeensaajien Lukupiiriläisten kanssa. Maarit oli mukana ulkojäsenenä, koska sattui olemaan Suomessa juuri sopivasti. Kun poistuimme teatterista, hämmästeli yksi meistä miltä näyttelijästä tuntuu näytellä niin ilkeää miestä kuin Ristoa (hienoa työtä tekevä Paavo Kerosuo). Varmaan aika raskaalta.

Enää ei paljon puutu kun Teatteri Avoimet Ovet on lempiteatterini. Kertaakaan en ole pettynyt. En vanhassa paikassa Museokadulla enkä Erottajakadulla - Huojuva talo ja Vala.    

Tiedotetaan Virroilla

Olen menossa maanantaina Virroille Eläkkeensaajien Keskusliiton lomakeskukseen Rajaniemeen. Vihdoin ja viimein on tiedotuskurssille ilmoittautunut riittävästi osanottajia. Viime päivät olenkin sitten valmistellut kurssia. Olen saanut aikaan kymmeniä power-point-dioja.

Kävin viime viikolla puhumassa tiedottamisesta Järvenpäänm Eläkkeensaajien aktiiviporukalle. Aikaa oli vain puolitoista tuntia, mutta uskon että sain kylvettyä uusia ajatuksia kuulijoiden mieleen. Hienointa oli että yhdsityksen tiedottaja otti vastaan kritiikkini heidän kotisivuistaan tyynesti. Aina on olemassa riski että puheet käsitetään täysin väärin.

Uudenlainen hedelmäpiirakka

Jotta elämässä olisi jotain arkistakin, laitan tähän uuden hedelmäpiirakan ohjeen. Olen tehnyt sen nyt kolmena viikonloppuna ja aina se on yhtä hyvää.

Pohjaan tarvitaan
1,5 dl juoksevaa margariinia
1    dl sokeria
2,5 dl venhäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1,5 dl kookoshiutaleita

Täyte
2 rasiaa Viola vanilja-tuorejuustoa
1 dl turkkilaista jugurttia
2     munaa
1 tlk säilykepäärynöitä tai -persikoita
2 (400 gr) banaania

Sekoita rasva ja sokeri. Lisää joukkoon venhäjauhot, leivinjauhe ja kookoshiutaleet. Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja ripottele päälle 0.5 dl kookoshiutaleita. Kuutioi päärynyt ja banaanit, sekoita keskenään varovasti ja levitä ne vuokaan. Sekoita tuorejuusto, jugurtti ja munat tasaiseksi seokseksi ja kaada täyte vuokaan. Paista 200 asteessa uunin alaosassa 30 min.

   

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydelliset häät Krapin kesäteatterissa

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Peukalon virittäminen