Rautavaara - ihminen ja ikoni Teatteri Avoimissa Ovissa

Rautavaara – ihminen ja ikoni – näytelmän kantaesitys oli viime syksynä Riihimäen teatterissa. Näin esityksen Helsingissä Teatteri Avoimissa Ovissa. Ilahduttavaa kun teattereiden yhteistyö kukoistaa. Esityksessä lavalla on vain yksi näyttelijä Timo Ruuskanen. Esityksessä on paljon kuvia Rautavaarasta ja hänen musiikkiaan kuullaan sekä näyttelijän että laulajan itsensä esittämänä.

Timo Ruuskanen on kirjoittanut tarinan ihailemastaan muusikosta, filmitähdestä ja huippu-urheilijasta. Ohjaajana ja dramaturgisena apuna on ollut Olka Horila. Ruuskanen piti itsestään selvänä että hän on ainoa mahdollinen henkilö esittämään Rautavaaraa. He molemmat ovat 188 senttiä pitkiä ja painavat yhtä paljon. Katsojan on tässä asiassa helppo olla samaa mieltä näyttelijä-kirjoittajan kanssa.    

Tapio Rautavaaran (1915-1979) ankea ja köyhä lapsuus ”punakaartilaisen kakarana” on koskettanut Ruuskasta ja koskettaa myös katsojaa. Rautavaara on ollut selviytyjä lapsesta saakka. Hän ei unohtanut taustaansa koskaan. Hän oli periaatteilleen uskollinen ja pysyi koko elämänsä ajan Työväen Urheiluliitossa – monien urheiluherrojen houkutuksista huolimatta.

Esitys on vahva ja ehjä tarina koko Suomen rakastaman taiteilijan elämästä. Valokuvat myös siivittävät tarinaa hienosti.  

Olen nähnyt Timo Ruuskasen ja punaisen nenän monissa Red Nose Company n esityksissä: Aleksis Kivi, Don Quijote, Juoksuhaudantie, Punainen viiva. Red Nose Company valittiin vuoden teatteriksi viime vuonna. Teatterista ja sen esityksistä on tullut suosikkini.


                                                          Kuva Nils Krogell

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Peukalon virittäminen

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Huippuosaaja