Q-teatterin Uuteen nousuun - laman lasten elämä ja teot

Uuteen nousuun – laman lasten elämä ja teot helsinkiläisessä Q-teatterissa on ravisuttava esitys. Esityksen käsiohjelmassa kerrotaan että Juho Mantere ja Anna Brotkin ryhtyivät muistelemaan lapsuuttaan ja nuoruuttaan lama-ajan Suomessa 1990-luvun alkuvuosina. Hyvinkäällä asuneet 1987 syntyneet käsikirjoittaja ja ohjaaja ovat oivallisesti kaivaneet esiin kaiken olennaisen ensin omista muistoistaan ja kokemuksistaan ja laventaneet sen ympäröivän maailman todellisuuteen.

Kaikesta tästä Mantere ja Brotkin käsikirjoittivat yhdessä näytelmän, jonka Mantere ohjasi. 

Näytelmässä neljä nelikymppistä (Satu Tuuli Karhu, Miro Lopperi, Olli Riipinen ja Anna-Sofia Tuominen) on päätynyt muistelemaan kouluaikojaan entisen koulunsa jumppasaliin. Alkaa hurja ja huikea matka vuosikymmenien takaisiin tapahtumiin.

Oma mielikuvani 1990-luvun lamasta koostuu työelämään liittyvistä asioista. Teimme Päiväopistoa –  ohjelmia työttömille ja ohjelmia työttömyydestä. Ohjelmat esitettiin arkipäivisin iltapäivällä TV1:ssä. Vaikka en itse joutunut laman kynsiin, sain siitä käsityksen ohjelmatyön kautta. Kerroimme, että emme ruikuta lamasta emmekä liioin tarjoa katsojille sopeutumisvalmennuskursseja työttömyyteen Eikä laman turmiollisilta seurauksilta säästytty lähipiirissäkään.   

Q-teatterin Uuteen nousuun -näytelmässä ei ruikuteta eikä sopeuteta ketään. Se kertoo hyvin realistisen ja hyvin uskottavan tarinan lasten ja nuorten näkökulmasta. Esityksen räväkkyys vahvistaa uskoa siihen että kaikesta voi selviytyä ja kaikesta myös on hyvä selviytyä. Näyttelijöiden vahva läsnäolo ja ehtymätön voima ja vimma tekivät näytelmästä erilaisen ja erittäin hyvän. Joskus on hyvä poistua omalta mukavuusalueeltaan. Näin minulle todella tapahtui Q-teatterissa.  Kuva Pate Pesonius 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydelliset häät Krapin kesäteatterissa

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Peukalon virittäminen