Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.

Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.

Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 2014-2018 Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikkoa. 

Teatteriohjaaja Juha Hurmeen ansioihin kuuluu myös Finlandia-kirjallisuuspalkinto vuodelta 2017 romaanista Niemi. Parhaillaan Kansallisteatterissa esitetään Hurmeen kirjoittamaa ja ohjaamaa Lemminkäistä. Huikeaa tarinaan huikentelevaisesta ja edesvastuuttomasta nuoresta miehestä.

Juha Hurmeen esittämä Kaaskerin Lundström on tarkka mies – alkoholin kulutuksesta. On pidettävä tarkasti huolta siitä että viinaa riittää aina viikoksi kerrallaan. Oman heikkoutensa tuntien Lundström kyllä opastaa nuoria miehiä varomaan viinan vaaroja ja ennen muuta ohjaamaan laivoja selvin päin.

Tarkasti ajoitettu ja rytmitetty on myös Hurmeen esitys. Hän ottaa yleisönsä pienillä eleillä, äänenpainoilla, liikkuminen ja elehtiminen ovat minimissään. Yleisöä hän kohtelee oppilaslaumana, jolle pitää aina välillä terottaa asioita ponnella. Käsiohjelmassa Lundström kuvataan juoppohulluksi ja nerokkaaksi. Niitä molempia Hurmeen Lundström on.

Hieno esitys ja hieno kunnianosoitus Volter Kilvelle.
  
   

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydelliset häät Krapin kesäteatterissa

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Peukalon virittäminen