Tosihyvää teatteria

Helsingin Kaupunginteatterin ohjelmisto paranee loppuvuotta kohti. Pienen näyttämön viimeinen ensi-ilta ennen tilojen isoa remonttia oli Einsteinin rikos. Ranskalainen Éric-Emmanuel Schmittin näytelmän kantaesitys oli Pariisissa tämän vuoden tammikuussa. Hienoa että se on saatu Timo Torikan suomentamana heti meille.

Albert Enstein muutti natsien valtaantulon jälkeen 1932 Yhdysvaltoihin Princetonin tutkimusinstituuttiin. Hänen kehittämänsä suhteellisuusteoria oli muodostunut oleelliseksi osaksi atomi- ja ydinfysiikkaa. Näytelmässä etevä tiedemies joutuu läpikäymään moneen kertaa keksintönsä käyttämistä atomipommin rakentamiseen. FBI on palkannut satamassa lojuvan kulkurin (Pekka Huotari) vakoilevaan Einsteinia (Heikki Kinnunen). Välillä näyttämöllä loikkii agentti (Joachim Wigelius) kuulustelemassa kulkuria, jospa tämä olisi saanut selville jotain uutta.

Santeri Kinnunen (Albert Einstein) 

Kari Heiskanen on ohjannut näytelmästä tiiviin – kestoltaan puolitoista tuntia – ja intensiivisen näytelmän. Koskettavaa ja ajatuksia herättävää teatteria.
Kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä ollaan aivan toisenlaisissa tunnelmissa. Amerikkalainen Avery Howood kirjoitti lukemattomia näytelmiä 1920- ja 1930-luvuilla. Otetaan toiset! on riemastuttava kertomus mitä tapahtuu kun naapuripariskuntien hiirulaiset jäävät viettämään iltaa kaksistaan – eläväisemmät puoliskot rientävät omiin menoihinsa. 

Alkoholiin tottumattomat nainen (Heidi Herala) ja mies (Jouko Klemettilä) päättävät tehdä sitä mitä puolisonsa tekevät harvase ilta eli ryypätä. Ja humaltuneiden toikkaroinnista seuraa kaikenlaista hauskaa. Mutta tällä kertaa kaikki tehdään tyylikkäästi. Ohjaaja Arne-Henrik Blomqvist on tavoittanut esityksessä tyylilajin johon meillä ylletään harvoin. Herala la Klemettilä ovat taitureita, mutta paljon heistä eivät jälkeen Jonna Järnefelt, Eppu Salminen ja Jani Volanenkaan. On ilo kokea teatterissa aito hauskuutta.      


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Peukalon virittäminen

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Huippuosaaja