Nuorten kirja meille kaikille

Nyt se löytyi. Syksyn ja oikeastaan koko vuoden 2013 paras kirja. Kreetta Onkeli sai Junior Finlandian kirjastaan Poika joka menetti muistinsa (Otava 2013). Olen lukenut monta kirjaa muistinsa menettäneistä aikuisista ja vanhuksista. Kirjoissa keskitytään kuvaamaan miten sairastunut selviytyy muistinmenetyksestään tai miten selviytyy elämään sen kanssa. Usein myös kuvataan sitä miten muistisairaan henkilön omaiset selviytyvät. Moni myös kirjoittaa omakohtaisia kokemuksia muistisairaan puolisona tai lapsena elämisestä. 

Kreetta Onkeli kertoo elävästä elämästä ja siitä mitä noin 10-vuotiaalle Artolle tapahtuu kun hän herää puistossa eikä muista kuka hän on tai mihin hän on menossa tai mistä tulossa. Taskussa on lappu jossa lukee: "Arto, tule viideksi kotiin. Jälkiruuaksi mansikkajäätelöä! Halit, äiti". Tästä voi päätellä että pojalla on äiti ja koti ja että hän pitää mansikkajäätelöstä erityisen paljon. 

Arto tapaa puistossa poikia, joiden kaltaisia hän ei entuudestaan koe tunteneensa ja ajautuu poikien mukana kaupunginosaan missä ei varmaan ole koskaan käynyt. Ja kotiin, jonkalaista hän ei ole kuvitellut olevan olemassakaan. Arto voittaa maltillisella käytöksellään kovimmatkin kaverit puolelleen. Hänellä ei ole tarvetta pelätä eikä näytellä kovista. Hän uskaltaa olla oma itsensä.  Artolla ei ole valmiina käyttäytymismalleja. Hän vain tuntee sisällään sen miten pitää käyttäytyä. "Tämä mikä näin Artoa ohjeisti, oli hänen omatuntonsa, ja Arto kuuli omatunnon äänen hyvin vahvana". 


Missä ns. aikuisten kirjassa olisi vuosikausiin puhuttu omatunnosta. Juhani Aho kirjoitti aikoinaan 1900-luvun alussa kirjan nimeltä Omatunto, mutta ei sitä kukaan enää lue. 

Poika joka menetti muistinsa on samalla kertaa huikaiseva kertomus sekä kokoelma filosofisia kauniita ajatelmia ja elämänviisauksia. Kieli on selkjää, soljuvaa ja kaunista. Ihastuttavaa on kuljeskella kirjan mukana eri puolilla Helsinkiä. Voisi vaikka rakentaa kirjan paikoista reitin, joihin voisi käydä tutustumassa. Ihan kuin yksityisetsivä Jussi Vares seikkailee Turussa Reijo Mäen kirjoissa tai Henngin Mankellin poliisi Kurt Wallander Ystadissa. Uusimpana on Silta tv-sarjan tapahtumapaikat Kööpenhaminassa ja Malmössä tai Astrid Lindgrenin kirjojen maailmat Ruotsissa.    

Muistelen että on jaettu joskus palkinto Kiitos kirjasta. Kirjailijalle on pakko nöyrästi sanoa kiitos kirjasta. Annoit ainakin minulle hienon lahjan.     

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydelliset häät Krapin kesäteatterissa

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Peukalon virittäminen