Espoon & Teatterin Minna Craucher

Espoon & Teatterissa on innostuneen odottava ilmapiiri. On alkamassa teatterin oman musikaalin Minna Craucher ensi-ilta. Aino Pennasen käsikirjoittama, Eeva Konnun säveltämä ja Riikka Oksasen ohjaama musikaali vie katsojat 1920-luvun Helsinkiin.

Näyttämöllä on kuusi näyttelijää Laura Hänninen, Petrus Kähkönen, Jussi-Pekka Parviainen, Roosa Söderholm, Robert Kock ja Miiko Toiviainen. Heistä viisi on vuorollaan Minna Craucher punakettuisessa stoolassa. Näyttelijät laulavat, näyttelevät ja soittavat.

Tarina Minna Craucherista on huikea. Maria Wilhelmiina Lindell syntyi 8.3.1932 Pirkkalassa 16-vuotiaan Olga Aallon, 16 v. aviottomana tyttärenä. Olga avioitui Vilho Lindellin kanssa ja häneltä Maria sai sukunimensä. Äidin kuoltua Minna muutti Tampereelle ja sieltä nopeasti Helsinkiin. Maria joutui tavan takaa tekemisiin poliisin kanssa. Hän päätyi vankilaan maksamattomien sakkojen takia. Hänen yhteiskunnalliseksi asemakseen kirjattiin ”sakkolainen ja irtolainen”, joka vietti ”työtöntä ja epäsiveellistä elämää”.

Toisen kerran Maria joutui vankilaan syytettynä varkauksista kuten kolmannellakin kerralla. Elatuksensa Lindell hankki sekalaisilla töillä, varkauksilla, prostituutiolla ja hyväuskoisten suosijoiden avustuksilla.

Kolmannen vankilatuomion kärsittyään Mariasta tuli Minna Craucher ja hän sai palveluspaikan Saksasta. Sieltä Craucher ilmaantui Helsingin seurapiireihin alkukeväästä 1925. Minnan oman tarinan mukaan hän oli saksalainen aatelisnainen, miljonääri ja antelias taiteensuosija. Suomalainen syntyperä selitti suomen kielen taidon. Hän asui hotelli Ritzissä.

Kuvioon kuului myös käsirahaa vastaan Stockmannilta saatu avoauto ja autonkuljettaja. Craucher perusti kirjallisen salongin. Tutuiksi tulivat Tulenkantajien kirjailijat ja runoilijat: Katri Vala, Mika Waltari, Olavi Paavolainen, Joel Lehtonen, Martti Merenmaa. Hän oli mukana perustamassa Seura-lehteä.

Craucher pääsi mukaan Lapuan liikkeen toimintaan puhumalla itsensä ensin sen Aktivisti-lehden ilmoitushankkijaksi. Tässä hän käytti hyväkseen tekaistuja suosituksia muun muassa Mannerheimilta. Craucher solmi tiiviit suhteet liikkeen johtomiehiin, oli jopa Vihtori Kosolan rakastajatar ja saavutti vaikutusvaltaakin. Hänestä alettiin käyttää lempinimeä ”Lapuan kapteeni” tai ”lapuanliikkeen kapteeni”.

Craucher joutui epäsuosioon lapuanliikkeessä ja häntä alettiin epäillä kommunistien agentiksi. Hän antoi myös ymmärtää, että hänellä oli hallussaan liikkeen salainen organisaatiokaavio.

Mahdollisesti Craucherin Olavi Runolinnalle lausuma uhkaus ”puolen vaihtamisesta” sai aikaan sen, että luonteeltaan epävakaa ja juopunut Runolinna ampui Craucherin tämän asunnossa Töölössä 1932. 

Nämä kaikki Minna Craucherin huikeat elämänvaiheet käydään espoolaisten musikaalissa vauhdikkaasti ja kuvia kumartamatta. Esityksen tehoa lisäsi se, että esityksen kaiken musiikin soittivat näyttelijät itse. Laulu vallasta ja vallattomuudesta kuvasi musikaalin keskeistä sisältöä, puhumattakaan useampaan kertaa kuultua ”Olen kuka haluan”. Siihen kiteytyi kaikki.  

Aika ajoin hätkähdytti etenkin Lapuan liikkeen vaiheiden kuvaamisessa viittaukset ja vertailut oman aikamme sekavuuksiin, sotiin, kahakoihin, kiistelyihin ja kilpailuihin vallasta. Raikas musikaali rankasta aiheestaan huolimatta.  



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Peukalon virittäminen

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Huippuosaaja