Kuolinilmoituksen kiskurihinta

Yksi syy tilata oman paikkakunnan päälehti paperiversiona on monelle kuolinilmoitukset. Ilmoitukset on helpompi lukea paperilehdestä kuin lehden digi-versiosta ja kaikissa digi-lehdissä ei kuolinilmoituksia edes ole.

Minkähän takia tuon henkilön ilmoitus on kahdella palstalla ja tuon toisen vain yhdellä palstalla. Ihmettelyni on jatkunut jo pitkän aikaa. Syy selvisi kun olimme laittamassa valtakunnan päälehteen läheisemme kuolinilmoitusta.

Olin pitkien sairasvuosien aikana miettinyt miten kerromme surijoista ja minkä olisi muistovärssy. Ryhdyimme täyttämään netistä löytyvää kuolinilmoituksen mallia. Kaikki sujui hyvin. Sitten tuli maksun aika. Niin äiti kuin tyttäretkin parkaisivat yhteen ääneen miten ilmoitus voi maksaa näin paljon. Nopeasti saimme selville että sunnuntaina lehteen saa samalla hinnalla yhden palstan ilmoituksen kuin kahden palstan ilmoituksen arkipäivän lehteen.

Olemmeko liian vaatimattomia? Säästämmekö väärässä asiassa? Mitä lukijat ajattelevat kun ilmoitus on vain yhdellä palstalla? Mutta miksi maksaisimme ison konsernin lehden ”kiskurihinnan”.

Lehti-ilmoituksen jäljiltä vain muutama henkilö otti yhteyttä. Kun pitkän miettimisen jälkeen laitoin tiedon mieheni kuolemasta Facbookiin, sain osanottoja kymmeniltä.

Kuolemaan liittyvistä kuluista ei puhuta – ei lehti-ilmoituksen satojen eurojen hinnasta eikä mistään muustakaan. Ei vanha kansa aikanaan pitänyt turhana huolta siitä, että sukanvarressa pitää olla arkkuraha tallessa. Nyt pitää olla vähän muuhunkin.

Hienointa oli, että seurakunnan palvelut ovat ilmaisia. Koimme hämmentävänä että siunaustilaisuuden järjestäminen ei maksanut mitään. Moneen kertaan suntio varmisti että kaikki on kunnossa. Kanttori auttoi musiikin valinnassa ja kertoi mistä voin saada toivomani muusikon hänen lisäkseen. Jopa alttarilla oli samana päivänä kukkakaupasta haetut uudet kukat. Puhumattakaan että eläkkeellä oleva pappi hoiti siunauksen ja oli tukenamme muistotilaisuudessa.   

Teksti on julkaistu Kirkko ja Kaupunki lehdessä Espoo ja Kauniainen 16.2.2023    Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydelliset häät Krapin kesäteatterissa

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Peukalon virittäminen