Once-musikaali Lilla Teaternissa

Once -musikaali hurmaa ja ihastuttaa helsinkiläisessä Lilla Teaternissa. Mikä meno, mikä meininki, on pakko huudahtaa. Näyttämöllä on 12 muusikkoa, jotka vaihtavat alinomaa instrumentteja, irlantilaismusiikin soittamisen ohessa ja lomassa tanssivat ja laulavat. Musikaalien tavanomainen rakkaustarinakin on mukana, mutta se saavatko päähenkilöt tsekkiläinen maahanmuuttaja (Emma Klingenberg) ja irlantilainen katusoittaja (Tuukka Leppänen) toisensa on saman tekevää, yhteen hitsattu esitys kaikkine tekijöineen on pääasia.

Musikaali esitettiin alunperin ruotsinkielisenä ja nyt suomenkielisenä. Lilla Teaternin uusi johtaja Jakob Höglund on kertonut, että hän haluaisi tehdä teatterista pienten musikaalien esittäjien. Once on ensimmäinen Höglundin ohjaama musikaali, myös koreografia on hänen käsialaansa.  Musikaalin on kirjoittanut Edna Walsh, musiikin tekijöinä Glen Hansard ja Markéta Irglová. Tekstin on kääntänyt Reita Lounatvuori ja laulut Hanna Kaila. Musikaali perustuu irlantilaisen John Carneyn käsikirjoittamaan ja ohjaamaan elokuvaan vuodelta 2007. 

Tarina tapahtuu musiikkikaupassa ja äänitysstudiossa. Niinpä instrumentit ja niiden taitavat käyttäjät ovat esityksessä keskeisiä tekijöitä. Jokaisella muusikolla on myös omat roolinsa, useimmilla montakin roolia. Tuukka Leppänen on huikean hieno esiintyjä. Hänen vastaparinaan on lahjakas pianisti ja herkkäkasvoinen Emma Klingenberg. He ovat musikaalin täydellinen pääpari.

Tuntui hienolta, kun yleisö pääsi ennen varsinaisen esityksen alkamista seuraamaan muusikoiden lämmittelyä. Musikaalin orkesteri ei todellakaan ollut omassa montussaan vaan meidän kaikkien silmien edessä näyttämöllä. Erilainen ja mukaansa tempaava esitys. Moni huokaisi Lillanin portaita ylös kiivetessään, miten sopiva esitys tänä ankeana aikana.    


                                         Tuukka Leppänen ja Emma Klingenberg

                                                             Kuva Otto-Ville Väätäinen 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Peukalon virittäminen

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Huippuosaaja