Kansallisteatterin Hamlet

Kansallisteatterin William Shakespearen Hamletin käsiohjelman kannessa ja mainoksissa on kolmen päähenkilön kuvan päällä osittain nähtävissä teksti ”Maailma on sijoiltaan”. Näytelmän tekeminen on alkanut yli vuosi sitten ja nyt Shakespearen ajatus pitää enemmän kuin hyvin paikkansa.

Sijoiltaan on monella tavalla Hamletkin. Tarjolla ei ole tavanomaista pääkalloon tuijottavaa onnetonta sankaria, joka mumisee vuorosanansa teatraalisessa asennossa ja vaihtaa kalloa kädestä toiseen. Vaikka näytelmän nimiroolissa on kovan luokan rock-muusikko, näyttelijäkoulutuksen saanut Olavi Uusivirta ei esitys ole pelkkää rokkia. Mutta musiikki on voimakkaasti mukana kaiken aikaa.

Hamletin ystävä Horatio on Uusivirran bändin huikea kitaristi Timo Kämäräinen, jonka käsialaa on valtaosa esityksessä kuultavista biiseistä. Esityksen on ohjannut Samuli Reunanen, joka on tehnyt sovituksen yhdessä Aina Bergrothin kanssa. Mitään olennaista ei ole tiputettu pois, kaikki vain kerrotaan ja esitetään railakkaasti ja ravistelevasti.

Uusivirran uskomattoman Hamletin rinnalla kukoistivat esityksessä myös Ofeliana Fanni Noroila ja Laerteksen roolissa Aleksi Holkko. Heidän ohellaan lavalla ravistelivat loputkin tomut Hamletin ja muiden harteilta veljensurmaan syyllistyneenä Claudiuksena Timo Tuominen ja kuningatar Getrudena Paula Siimes. Haamuna oli Matti Uusivirta, Olavi Uusivirran isä.

Lavastus, puvustus, video- ja valosuunnittelu, äänisuunnittelu kaikki olivat tärkeitä elementtejä kokonaisuudessa. 150-vuotias Kansallisteatteri on voimissaan. Juhlavuonna ei ole päädytty mihinkään sovinnaiseen, vaan teatteri uskaltaa ja uudistuu.     


                                Olavi Uusivirta, Fanni Noroila ja Aleksi Holkko

                                                                    Kuva Yehia Eweis

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydelliset häät Krapin kesäteatterissa

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Peukalon virittäminen