Tunnit, viikot, kuukaudet Kansallisteatterissa

Tunnit, viikot, kuukaudet Kansallisteatterin suurella näyttämöllä on hieno kunnianosoitus 37-vuotiaana aivokasvaimeen kuolleelle ohjaaja, kirjailija Reko Lundánille. Lundánin viimeinen ohjaustyö oli Kansallisteatterissa esitetty Kutsumattomia vieraita (2006). Nyt lavalla on kaksi näyttelijää, vaimo ja mies, Petra Karjalainen ja Timo Tuominen. Ja sairaus, joka raastaa ja vie voimat ja jolle ei ole pätevää hoitokeinoa.

Kati Kaartisen käsikirjoittama ja Jussi Tuurnan säveltämä teos perustuu Reko ja Tina Lundánin romaaniin Viikko, kuukausia (2006) ja Tina Lundánin romaaniin Ensimmäinen kesä (2008). Jussi Tuurna on säveltänyt kymmenen laulua, joihin sanat on tehnyt Kaartinen ja joiden avulla tarina vyöryy eteenpäin.

Lavalla ovat myös soittajat: Jussi Tuurna (piano), Tommi Asplund (viulu), Esko Grundström (kontrabasso, folkharppu, kantele) ja Ville Leppilahti (koskettimet, laulu). Lauluissa on esityksen voima ja viehätys. Sekä Tuominen että Karjalainen ovat loistavia laulajia. Musiikki on välillä kaihoisaa, välillä raastavan rajua. Musiikkia voi kuunnella Spotifyssa tai levyltä. Teemu Nurmelinin valo- ja videosuunnittelu tuki esitystä upeasti.

Koko esityksestä huokuu se toivo ja epätoivo, joka raastaa molempia aviopuolisoita. Vaimo kokee että hänen pitäisi jaksaa tukea ja kannustaa. Mutta mahdottomuuksiin hänkään ei yllä. Sairastavan on vaikea hyväksyä, että sinne juoksulenkille ei sittenkään voi mennä, ei Teatterikesäkään enää ole saavutettavissa. Epävoitonkin seassa on kuitenkin toivoa ennen muuta rakkautta. Kuolema on vääjäämätön, sen tulemista ei kumpikaan tahtoisi, mutta.

Esitys nähdään keväällä 2022 Tampereen Työväen Teatterissa.  

                                           Kuva Katri Naukkarinen 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydelliset häät Krapin kesäteatterissa

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Peukalon virittäminen