Täydellinen Making of Lea Kom-teatterissa


Ilakoiva, irvaileva, ilahduttava, innostava! Tätä kaikkea ja paljon muuta on Kom-teatterin kevään uutuus Juha Hurmeen kirjoittama ja ohjaama Making of Lea. Näytelmässä näytelmäseurue on harjoittamassa Aleksi Kiven Lea -näytelmää esityskuntoon. Kaikki mikä voi mennä pieleen myös menee.

Näytelmässä tapaamme kaikki Aleksis Kiven tuotannon nitistämiseen ja nostamiseen osallistuneet henkilöt. On Emelie ja Karl Bergbom, Emil Nervander, August Ahlqvist, Agathon Meurman, Friedrich Everth.

Aleksi Kivi kirjoitti Lean vuosina 1867 – 1868. Viipurin Suomalainen kirjallisuusseura julkaisi näytelmän 1868 ja Helsingin Suomalainen Seura esitti näytelmän Helsingin Nya Teaternissa toukokuussa1969. Niin Aleksis Kiven kuin Karl Bergbomin oli tarkoitus saada Leasta sekä taiteellinen että taloudellinen menestysnäytelmä. Siitä ei sitten kuitenkaan oikein tullut kumpaakaan.

Juha Hurmeella on ainutlaatuinen kyky elävöittää mennyttä aikaamme, asettaa kansakunnan kaapin päälle asetetut ikonit oikeisiin raameihin. Ahlqvistin ja Kiven torailu ja henkinen voimien mittely on tuttua. Tuttua on sekin että kukaan ei oikein tahtonut ymmärtää mitä ihmeellistä on Kiven kirjoittamassa Seitsemässä veljeksessä.

Sinänsähän ei ole mitään ihmeellistä että aikana jolloin suomen kieli vielä etsi ilmaisuvoimaansa, hanke esittää suomenkielinen näytelmä on varsin kunnianhimoinen. Näytelmäseurueen voimavarat eivät riitä esityksen muovaamiseen. Pääosan esittäjäksi on palkattu näyttelijä Charlotta Raa, joka ei osaa sanaakaan suomen kieltä. Sara Melleri Charlotta Raana esittää ihastuttavan kangertelevalla suomen kielellä vuorosanansa.

Näytelmässä kielten sekasotku on ratkaistu nokkelalla tavalla. On kone joka kääntää vieraat kielen suomen kielelle. Konetta käyttää Bergbomien Lissu-palvelija. Eeva Soivio Lissuna on fiksumpi ja harkitsevampi kuin koko näyttelijäseurue yhteensä.   

Olen tottunut pitämään Karl Bergbomia suomenkielisen teatterin kantavana voimana. Nyt Hurme paljastaa ja komilaiset vahvistavat sen, että kantava voima olikin Emelie (topakka, mutta kuitenkin sopivalla tavalla pehmeä Vilma Melasniemi). Karl on surkea reppana  (hellyttävän liikkis Paavo Kinnunen).

Aleksis Kivi törmäilee ja uhoilee tapojensa mukaisesti, välillä enemmän ja välillä vähemmän päissään. Kukapa tähän rooliin paremmin sopisi kuin Juho Milonoff.
Making of Lea on niitä näytelmiä, jossa kaikki on kohdallaan. Käsikirjoitus täynnä yllätyksiä, uutta ja vanhaa tietoa sopivasti sekoitettuna, ohjaus yllätyksellinen, näyttelijät rooleissaan huippuluokkaa. Ei yhtään tyhjää hetkeä, ei mitään liikaa eikä mitään liian vähän. Tragikomiikkaa parhaimmillaan!     
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydelliset häät Krapin kesäteatterissa

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Peukalon virittäminen