Hieno Avoimien Ovien Anna-Liisa


Pitäjänmäen Eläkkeensaajien Teatterikerho on jo monen monta kertaa käynyt katsomassa helsinkiläisen Teatteri Avoimien Ovien esityksiä. Tänä syksynä teatterin ohjelmistossa on Minna Canthin Anna-Liisa. Meistä moni on nähnyt näytelmän moneen kertaa. Tuoreessa muistissa monella oli Tampereen Työväen Teatterin musikaali muutaman vuoden takaa.

Avoimien Ovien Anna-Liisa on omanlaisensa, pakahduttava ja hyvin liikunnallinen näytelmä. Musiikki ja taustakuvat olivat olennainen osa näytelmää. Heini Tola oli dramatisoinut ja ohjannut esityksen, jossa Anna-Liisan hätä ja häpeä oli käsin kosketeltavaa.  Pakahtuneet tunteet tuntuivat luissa ja ytimissä. Pakostakin mietti kuka olisi valmis heittämään ensimmäisen kiven syyllisen niskaan.

Anna-Liisan roolissa oli herkkä, mutta samalla kertaa hyvin voimakas Helmi-Leena Nummela. Husson oveluus ja omahyväisyys sopi hienosti Petriikka Pohjanheimolle. Mikkona Kai Bäckström oli salskea ja tunteistaan varma, uskottava rakkaudessaan. Paavo Kerosuon Johannes oli kiltimpi ja vaisumpi. Äitinä oli Karoliina Kudjoi ja isänä Jukka Pitkänen. 

Ei voi kuin ihastella taitoa ja tunteen paloa millä klassikkonäytelmät saadaan hengittämään uudella tavalla. Näytelmä opetti että vapaus voidaan saavuttaa hyvin monella eri tavalla.


Pienten teattereiden esitykset tahtovat jäädä suurten teattereiden markkinakoneiston alle. Helmet on kuitenkin helppo löytää ja niistä kannattaa pitää huolta. Teatteri Avoimissa Ovissa jatkaa Anneli Kannon kirjoittama ja Heini Tolan ohjaama Pala palalta pois – Äiti, tytär ja Alzheimer. Sinikka Sokka loistaa näytelmässä monen eri-ikäisenä. Jukka Pitkänen ja Hanna Seppä täydentävät hienoa esitystä.        

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydelliset häät Krapin kesäteatterissa

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Peukalon virittäminen