Eläkkeensaajien pitää ostaa kartano

Helsinkiläisten eläkeläisyhdistysten on pikimiten ryhdyttävä kiinteistönomistajiksi. Sen jälkeen anotaan kaupungilta avustusta jäsenten virkistystoimintaan. Omissa tiloissa on helpompi järjestää kaikenlaista toimintaa.

Helsingin kaupunginhallitus (Helsingin Sanomat kertoo 10.2.2015) on myöntänyt Helsingin kaupungin työntekijöitä edustaville ammattiliitoille yli 200 000 euroa vapaa-ajan toimintaan. Suurimman tuen saajat käyttävät rahat kartanon ja lomakeskuksen ylläpitoon.
Eläkeläisjärjestöt saivat vuosikausia kaupungilta avustusta virkistystoimintaan. Muutos astui voimaan viime vuonna. Rahaa ei tipu virkistystoimintaan, ei koulutukseen, ei kokous- ja tarjoilukuluihin, ei retkiin eikä matkoihin.

Jos naamioisimme toimintamme projektiksi, jolla ehkäistään vanhusten syrjäytymistä ja yksinäisyyttä, rahaa tulisi. Projekti tarvitsee suunnitelman ja vetäjän. Ilman näitä kumpaakaan yhdistyksissä moni löytää uuden ystävän. Sairastuneesta huolehditaan, viedään lääkärille, kysellään miten voit, Käydään ostoksilla toisen puolesta, kun voimat eivät enää riitä. Yhdessä käydään kävelemässä ja kuntosalilla, pelataan korttia, tehdään käsitöitä.

Tämän lisäksi on yhdistyksissä tarjolla monenlaista puuhaa. Kotikulmilla ei enää tarvitse liikkua tuntemattomana. Kauppareissulla tapaa monta tuttua. Syntyy yhteisöllisyyttä. Yhdistyksen jäsenet luovat syrjäytymistä ja yksinäisyyttä estävän projektin itse omalla toiminnallaan. Puitteet tälle luo yhdistys, jonka eri tilaisuuksissa tullaan tutuiksi.
Kun kaupunki on evännyt avustuksensa yhdistyksiltä, joudutaan retkistä ja matkoista ja monista muista tapahtumista perimään aikaisempaa suuremmat osanottomaksut. Pienituloiset ovat joutuneet tulilinjalle.

Kaikkien vanhusten paikka on omassa kodissa. Kaikkien vanhusten on pidettävä huolta toimintakyvystään. Kaikkien on oltava omatoiminen keinolla millä hyvänsä. Tämä on kaupungin vanhustenhoidon tavoite. Kaupunki tarjoaa keinoja tavoitteiden toteuttamiseen niukalti ja niitä jotka niitä tarjoavat, rangaistaan ja heidän työtään mitätöidään.    


eläkkeensaaja

Pitäjänmäki, Helsinki 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydelliset häät Krapin kesäteatterissa

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Peukalon virittäminen