Presidentin vieressä

Ei taida ihan monessa maassa olla mahdollsita että teatterista tupsahtaa viereesi istumaan ent. presidentti entisen lehdistöpäällikkönsä kanssa. Näin kävi minulle Kom-teatterissa Vallankumouksen ensi-illassa. Toisella puolella istui vävyni, jolta ent. presidentti ohimennen kysäisi puheen tilaa. Oli virkamies saanut tilauksen puheen kirjoittamisesta ja saaja vain varmisti että kaikki on kunnossa. Siinä sitten vaihdettiin kuulumisia ja puhuttiin lastenlapsista. Harvemmin sitä vierustoverin kanssa tulee yhtä vilkkaasti juteltua. Onneksi tiemme ovat joskus nuoruudessa kohdanneet niin tuttavuus oli ikäänkuin olemassa.

Juha Siltanen on löytänyt mielenkiintoisen episodin vuodelta 1917. Nikolain kirkko (nyk. Suurkirkko) oli vallattuna 18 tuntia. Juristi Jean Boldt ja muotiliikkkeen omistajatar Josefiina "sisar" Huttunen päättyivät kirkon valtaukseen kun Leo Tolstoin hengessä halusivat muuttaa maailmaa paremmaksi.

Ohjaaja Lauri Maijala oli tehnyt joukkojensa = Pekka Valkeejärvi, Pirkko Hämäläinen, Juha Milonoff, Niko Saarela, Johannes Holopainen, Vilma Melasniemi ja Eeva Soivio, kanssa vauhdikkaan, voisi oikeastaan sanoa räväkän  ja monipolvisen esityksen. Oli vuoden 1917 Helsinkiä ja musiikin kautta vahvasti tätä päivää.

Vallankumouksen harkitun rosoinen esitys toi mieleen Kom-teatterin esityksen 1970-luvulta. Lauri Maijala näkemys maailmasa ei ole harmoninen eikä harmiton. Ravistella voi monella tavalla ja kun siinä ohessa ihan vähän viihtyykin - hyvä niin.    

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Peukalon virittäminen

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Huippuosaaja