Ihania teatterikavereita

Kun muutaman vuoden ajan varasin teatterilippuja Pitäjänmäen Eläkkeensaajien teatteriretkille, jännitin millaisen näytelmän oikein näemme ja mitä väki pitää siitä. Etenkin teattereiden iltlapäivänäytösten liput myydään jo paljon ennen ensi-iltaa loppuun. Joten on todella ostettava sika säkissä.

Monihan tilaa teatteriliput vasta sitten, kuin on lukenut arvotelut ja niiden perusteella muodostanut mielikuvan siitä onko esitys hyvä vai huono. 

Harvemmin enää varaan lippuja isolle joukolle. Nyt käymme Eläkkeensaajien Lukupiirin kanssa teatterissa, mukana mukaan lähtijät ovat kulttuurin suurkuluttajia, joten he eivät pahastu vaikka esitys ei olisikaan mielen mukainen. 

Mutta minulla on onneksi aivan ihania teatterikavereita. Koska kirjoitan ylös kaikk esitykset mitä näen, pytyn myös laskemaan kuka on ollut kanssani usein teatterissa. Viime vuonna ykköspaikalla oli Lisa ja toisella Kerttu. Lisan kanssa meillä on ehkäpä liiankin samanlainen maku. Lisa ei harmistu vaikka esitys olisi enemmän huono kuin hyvä, Ylen lukupiiriläisistä olen nyt ollut lyhyen ajan sisällä Tarjan kanssa kaksi kertaa teatterissa. Ja mukavaa on ollut meilläkin.    

Jännittävää, mutta ei kuitenkaan

Moni muistaa Alfred Hitchcockin elokuvan 39 askelta ja Jane Austenin romaaneista tehdyt elokuvat Ylpeys ja ennakkoluulo sekä Järki ja tunteet. Helsingin Kaupunginteatterissa uskotaan tuttujen tarinoiden vetovoimaan. Studio Pasilassa jahdataan vakoilijoita ja viatonta miestä 39 askeleessa. Risto Kaskilahden ja Pertti Koivulan ihailijoille on luvassa hauska ilta. Kun samaan aikaan pitää esittää kolmea eri roolia vain hattua vaihtamalla – joka roolilla vain yksi repliikki – kiirettä pitää. Mikään teatteritaiteen unohtumaton esitys ei Mikko Kivisen ohjaama näytelmä ole, mutta vauhdikkaana ja taidolla esitettynä se viihdyttää.

Jane Austerin Järki ja tunteet ilmestyi vuonna 1811. Miten tämä yli sata vuotta sitten kirjoitettu tarina liittyy meidän elämäämme. Äkkipäätä ei mitenkään, mutta rakastuminen ja rakkaus ja avioliiton solmiminen eivät ole mihinkään muuttuneet. Vaikka ei nyt julkisesti pohditkaan miten suuret vuositulot mahdollisella vävyllä on tai kenet hän mahdollisesti perii. Sara Melleri ja Kreeta Salminen ovat ihastuttava sisaruspari ehdottomuudessaan ja rakastumisissaan. Kaikesta huolimatta poistuimme katomosta Tarjan kanssa hieman hämmentyneinä.

Ensi-ilta -yleisön reaktiot eivät oikein mittaa tavallisten katsojien mielipiteitä. Yleisön joukossa on niin monia näyttelijöitä ja näyttelijöiden sukulaisia tai erittäin läheisiä ystäviä. Välillä oli hauskempi seurata hyvin rauhallisesti näytelmää seuraavaa Esko Salmista Järki ja tunteet -ensi-illassa. Näyttämöllä olivat mukana vaimo ja tytär. 

        


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydelliset häät Krapin kesäteatterissa

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Peukalon virittäminen