Seilin saarella ja Airistolla

Eipä ole hienompaa tapaa vietää aurinkoista toukokuun päivää kun istua sujuvasti etenevän laivan yläkannella ja ihastella maisemia. Olimme Pitäjänmäen Eläkkeensaajien kanssa retkellä Seilin saarella.  Hämmästelimme missä oloissa mielisairaita on 1800-luvulla hoidettu. Ruskea väri rauhoittaa ja ruutukuviot laittavat sekaisen pään kuntoon.Pikemminkin tuli tunne että mieli menisi täysin sekaisin jos pitäisi katsoa 2.2 x 1.8 metrin suuruisessa huoneessa moisia seiniä. Kätevästi on mielisairaalassa lämmitetty kaksi huonetta huoneiden ulkopuolella olevasta yhdestä uunin luukusta. Lepra-sairaatkin on aikanaan hoidettu samaisella saarella. Kauaksi on haluttu sairaat häätää.

En oikein osaa kuvitella millaisesta hääräämisestä on ollut kyse Mätäjoen turmelemisessa. Teknos Oy on laskenut kemikaaleja sadevesiviemäriin ja sitä kautta tuhonnut Mätäjoen kalakantaa. Pahin tuho on paikassa jossa minulla on usein tapana käydä lenkeilläni. En ole mitään luontointoilija, mutta ei moista menettelyä - vaikka olisi kuinka inhimillinen erehdys voi hyväksyä.

Parikymmentä vuotta sitten soittelin ympäri ämpäri kun yritin saada viestiä eteenpäin ettei Teknokselle pidä antaa lupaa maalivaraston lisärakentamiseen Pitskun aseman kupeeseen. Demarit eivät pahemmin innostuneet, mutta onneksi sain apua SKDL:n valtuustoryhmältä ja lopulta kaupunginvaltuusto jätti kaavamuutoksen hyväksymättä.

Pakostakin hiipii ajatus että korvessahan moisen tehtaan pitäisi olla. Vaikka ovathan ne kaivosherratkin korvessakin saaneet tuhoja aikaan.

Kannattaa katsoa www.helsinki.fi/kansalaismuisti/pitajanmaki
Muut tarinat ja merkkihenkilöt, kun lotat ojentavat kukkia presidentti Mannerheimille 6.8.1944. Hallitusneuvottelut Pitäjänmäen asemalle parkkeeratussa Mannerheimin salonkivaunussa olivat silloin ohi.

Kommentit

  1. Muistatko Karlan kuunteleman Jenni Vartiaisen laulun Seilistä: http://www.youtube.com/watch?v=SL88tyvpvr4

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Peukalon virittäminen

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Huippuosaaja