Tampereen Työväen Teatterin Väinämöinen

Tampereen Työväen Teatterin Väinämöinen ravistelee käsityksiämme Kalevalasta ja sen sankareista perusteellisesti ja riemullisesti. Juha Hurme on päätellyt että koko Kalevala on Eljas Lönnrotin käsialaa. Lönnrot on kuunnellut ja muistiin kirjannut lukemattoman määrän runoja, mutta rakentanut niistä itse jännittävän ja kunniakkaan tarinan.

”Kalevala on hieno kirja. Tutkijoiden mukaan se on aika puhtaasti kaunokirjallinen tuote. Tehdessään kansanrunoutta ymmärrettäväksi Lönnrot väärensi perinnettä hyvää hyvyyttään. Aineisto oli hankalaa, monesti karjalankielistä ja saavuttamatonta. Juoni on Lönnrotin keksimä ja jopa termi Kalevala hänen muokkaamansa. Sellaista paikkaa ei muinaisrunoudessa ole”, sanoo Juha Hurme.

Juha Hurmeen käsikirjoittamassa ja ohjaamassa esityksessä Eino Salmelaisen näyttämöllä kaikki on toisin. Tätä uudenlaista tarinaa vie eteenpäin Pekka Käpin musiikki ja äänimaailma, missä ei ole tietoakaan kansanmusiikin poljennosta tai viipyilevästä toistosta. Pikemminkin välillä tuntui kuin olisi ollut rock-konsertissa, ainakin niissä osuuksissa, joissa tarinaa kerrotaan englanniksi, karjalan kieltä unohtamatta.

Hurmeen tulkinnan mukaan saattaa sittenkin olla niin että tarinoiden Väinämöinen onkin ollutkin nainen. Heidi Kiviharjun Väinämöinen täyttää tarumaisen sankarin roolin täydellisesti.

Kuten Lönnrotin Kalevalassa niin Hurmeenkin Kalevalassa etsitään Sampo. Sampo ratkaisisi kaiken: luontokadon, energiapulan ja valtionvelan. Väinämöinen laittaa peliin kaiken, mutta esteitä on liikaa. Louhi (Petra Ahola) on sittenkin ovelampi. Ja voimaa Louhi saa renkailla taituroinnista. Liike on usein Juha Hurmeen esitysten kulmakivi, niin nytkin. Riemastuttavaa oli kun kokeneet näyttelijät Teija Auvinen (Ilmatar) ja Pentti Helin (Joukahainen) repäisivät ja innostuivat tanssimaan ja steppaamaan siinä missä nuoremmatkin.

Hauska, luutuneita käsityksiä ravisteleva ja vauhdikas esitys. 


                                                    Heidi Kiviharju ja Pentti Helin 

                                                      Kuva Kari Sunnari 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydelliset häät Krapin kesäteatterissa

Peukalon virittäminen

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS