Teatteri Jurkan Elämän ensikertalaiset

Teatteri Jurkka täyttää 70-vuotta. Juhlanäytelmäksi on päätynyt Lauri Veijosen kirjoittama Elämän ensikertalaisia – eli ikoni ja assistentti. Näytelmä on hioutunut esitykseksi Jurkan ja KOM-teatterin yhteistyöllä. Ohjaaja on Lauri Maijala ja lavalla Tommi Eronen ja Ella Mettänen. Ja taas kerran on pakko muistella miten Jurkan pikkuruinen teatteritila ei tälläkään kertaa tuntunut pieneltä eikä oikein ollut aistittavissa sekään että katsomossa on paikat vain viidellekymmenelle katsojalle.

Elämän ensikertalaisia on näytelmä näytelmien tekemisestä. Assistentti (Tommi Eronen) on menettänyt ikoninsa, huippulahjakkaan ohjaajan (Ella Mettänen). Ohjaaja on sairastunut aivosyöpään ja menehtynyt eikä ohjaaja tunnu millään selviytyvän yksinään. Hän ei mielestään osaa mitään, ei onnistu mistään, on turhautunut ja ahdistunut ja vihainen ohjaajalle, joka on hylännyt hänet.   

Teatterin tekemisen rankkuus ja vaikeus tulee monella tavalla näytelmässä esille, on itse asiassa sen keskeistä antia. Maijala on taiturimaisella otteellaan saanut esityksestä raikkaan ja vauhdikkaasti etenevän. Äänimaailma on huikea, Jani Rapon käsialaa. Samoin valot vievät esitystä hienosti eteenpäin ja syvensivät monia tilanteita, suunnittelija Saku Kaukiainen.  

Vauhdikkuudesta kantaa vastuun ilmiömäinen Tommi Eronen. Hän on kuin jönglööri tai strapetsitaiteilija, joka saa välillä esityksen pysähtymään paikalleen ja seuraavassa hetkessä syöksymään eteenpäin vauhdilla, missä katsoja ei tahdo pysyä mukana. Ei voi kuin ihailla. Ihailin myös Ella Mettäsen samalla kertaa herkkää ja vahvaa ohjaajaa.   

Näytelmää esitetään syksyn mittaan myös Tampereella ja Turussa. 

Merkillisiä sattumuksia näytelmän tiimoilta oli Outi Nyytäjän hautaan ”törmääminen” Maunulan uurnalehdossa. Nyytäjä oli se henkilö, joka oli tehnyt suuren vaikutuksen assistenttiin – niin kuin ”oikeassa elämässä” teki hyvin moniin.  

   


                                          Ella Mettänen ja Tommi Eronen 

                                                  Kuva Marko Mäkinen Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydelliset häät Krapin kesäteatterissa

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Peukalon virittäminen