Ikuinen paluu Kansallisteatterin Omapohjassa

 Kansallisteatterin Omapohjan Ikuisessa paluussa tutustutaan mieheen, jonka elämässä rutiinit ovat hallussa ja elämän tärkeintä sisältöä. Näytelmä on syntynyt ohjaaja Janne Reinikaisen ja pääosan esittäjän Petri Mannisen yhteistyönä. Reinikainen on luonnehtinut näytelmää ”pieneksi suureksi näytelmäteokseksi”.  

Keski-ikäinen mies yksin tyylikkäässä kodissaan suurien lasi-ikkunoiden takana. Mikään ei miehen elämässä ole yllätyksellistä. Aamulla ylösnousun jälkeen kaikki tapahtuu tietyssä, joka aamu toistuvassa järjestyksessä. Vaatteet saattavat olla eri kuosia eri aamuina, mutta samasta vaatetangosta päälle tempaistua, toisena aamuna sukka voi olla musta, toisena viinipunainen. Vuode on sijattava joka aamu samassa järjestyksessä, torkkupeitto viikattava vuoteen päälle samanlaisilla viikkauksilla ja tyynyt heitettävä huolettomasti, mutta samalla huolellisesti samaan asentoon kuin eilen.

Ainoa side ulkomaailmaan on videopuh
elu. Sitä varten on pukeuduttava ja irrotettava itsensä ahdistuksen kurimuksesta. Minulla menee hyviin -mielikuvaa on sitkeästi pidettävä yllä. Puhelun jälkeen onkin sitten lupa vaipua entiseen alakuloon ja ärsyyntyä naapurin alituiseen soittamiseen. Muusikko Alvar af Schulténin pianon ääni myös rauhoittaa, onhan sekin toistuvaa.

Taustalla kuuluu myös amerikkalaisen Terry Rileyn teoksen In C:n sävelet. Teos koostuu 53 osasta. Sille on tyypillistä soittajien vapaus valita kestääkö jokin osista muutaman minuutin tai muutaman tunnin. Samanlaistahan on miehenkin elämä. Hampaiden pesemisestä voi selviytyä parissa minuutissa tai toimenpidettä voi pitkittää loputtomiin.

Esityksensä Ikuinen paluu olisi hyvin vajavainen ilman Kati Lukan ja Janne Reinikaisen loihtimaa lavastusta. Miehen koti on täydellinen, on hyvin voivia huonekasveja, koriste-esineitä, kirjoja (Gabriel Garcia Márquezin Sadan vuoden yksinäisyys, Camusin Sivullinen, Karl Ove Knausgårdin Taisteluni, Kantin Arvostelukyvyn kritiikki, Simone Beauvoirin Toinen sukupuoli), tyylikkäitä huonekaluja, moderni keittiö induktioliesineen. Koti kertoo miehestä paljon. Se kertoo myös siitä että siellä on saattanut aikaisemmin olla toinenkin asukas.

Me katsojat näemme miehen asunnon ikkunoista enemmän kuin mies näkee ikkunoistaan ulkomaailmaan. Aavistamme myös että johtavien filosofien kiistalle Ikuisesta paluusta on sittenkin tekemistä tämän näytelmän kanssa.
Petri Manninen, kuva Reetta Saarikoski 
 

   

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydelliset häät Krapin kesäteatterissa

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Peukalon virittäminen