Tansseja, myyjäisiä ja vaatimuksia

Ikäihmisiä ison eläkeläisjärjestön liittokokouksessa, lapsia ja heidän läheisiään tanssiopiston joulunäytöksessä ja eri-ikäistä väkeä myyjäisissä. Kokouksessa pohdittiin mitkä asiat ovat tärkeitä ikääntyneen väestön elämässä. Tanssinäytöksessä nautittiin esityksistä, joita on tanssitunneilla hiottu pitkin syksyä. Myyjäisissä järjestävät keräsivät varoja monenlaiseen toimintaansa.  

Eläkkeensaajien Keskusliiton liittokokous esittää julkilausumassaan, että on huolehdittava tinkimättömästi siitä, että ikäihmisille tärkeitä sosiaali- ja terveyspalveluja on riittävästi ja että ne ovat laadullisesti korkeatasoisia sekä kohtuuhintaisia. Lähipalvelut on taattava ikään ja asuinpaikkaan katsomatta. Asiakasmaksut eivät saa nousta esteeksi riittävien palvelujen saamiselle. Palveluista, avusta ja tuesta ei ole hyötyä, jos ikääntyneellä ei ole mahdollisuutta niitä hankkia ja saavuttaa. Maahamme on laadittava toimenpideohjelma, jolla eläkeläisköyhyys poistetaan. Keskeinen osa ohjelmaa on oltava kansaneläkkeeseen tehtävät reilu tasokorotukset.

Ilmastonmuutoksen torjuntaa ei saa jättää pelkästään nuorten vastuulle. Ilmastonmuutoksen seuraukset, hyvät ja huonot, koskevat myös ikääntyvien elinympäristöä. Eläkkeensaajat tekevät kaiken tarvittavan hallitun ilmastonmuutoksen torjunnan eteen. Konkreettisia askelia ovat mm. yhteisöllinen asuminen, kierrätys, uusiokäyttö ja energiatehokas asuminen.

Kotihoidon palveluiden turvin tulee taata ikääntyneelle hänen yksilöllistä tarvettaan vastaavat, riittävät ja laadukkaat palvelut sekä ihmisarvoinen ja mielekäs arki. Mikäli ikääntynyt ei selviydy kotihoidon palveluiden turvin, tulee hoito arvioida viivytyksettä. Ympärivuorokautisen palveluasumisen ja laitoshoidon mahdollisuus tulee turvata niitä tarvitseville.

Tanssimaan oppii vain tanssimalla!, kertoo tanssiopisto Tanssila mainoksessaan. Tanssilan tunneilla eri puolilla kaupunkia käy viikottain viitisen sataa lasta ja nuorta. Tanssinäytöksessä nuorimmaiset olivat 3-4 -vuotiaita. Ihan kaikki liikkeet eivät vielä olleet tuttuja, mutta mikä into kun sai olla isolla näyttämöllä. Parasta monen ryhmän esityksessä olivat kiitokset. Kun esitys oli päättynyt, valot sammuivat ja hetken kuluttua syttyivät uudelleen ja sitten sain kumartaa ja niiata.

Tanssilalla, kuten kaikilla muillakin liikuntatunteja järjestävillä – ovat osallistujat nuoria tai vanhoja – on huoli kohtuuhintaisten ja järkevien kulkuyhteyksien päässä olevista toimitiloista. Kukahan olisi se intomielinen kaupunginvaltuutettu, joka ryhtyisi ajamaan liikuntatiloja tasapuolisesti eri puolille kaupunkia. Sörnäisten tunnelirahoilla saataisiin vaikka hienoja treenipaikkoja aikaan. Ja Pitäjänmäen urheilukentälle uusi pukukoppi.

Myyjäiset ovat perinteinen tapa kerätä yhteisölle varoja. Kaava on tuttu monista varainkeruuhommista. Ensin kävin ostamassa tarvikkeita, joista sitten leivoin piirakoita ja kakkuja. Pakkasin ne kauniisti -ainakin omasta mielestäni, kirjoitin laput, missä kerrottiin mitä aineita leivonnaiset sisältävät. Myyjäispäivänä kiikutin ne myyntipaikalle. Muutama jäsenistämme oli ahertanut koko perjantaipäivän leipomalla pullia ja sämpylöitä myytäväksi Pitäjänmäen kirkon keittiössä. Tilaa on enemmän kuin kotioloissa.

Myyntipäivänä hinnoittelimme tuotteet. Toisen mielestä menee liian halvalla ja toisen mielestä liian kovalla hinnalla. Hinnat olivat kohdallaan koska tuotteemme menivät kaupaksi ensimmäisen myyntitunnin aikana. Ja Pitäjänmäen Eläkkeensaajien tarjoama keittokin teki niin hyvin kauppansa, että loppui kesken. Ostin itse muiden tekemiä leipomuksia vain kohtuullisesti enkä kovin montaa arpaakaan ostanut.

Myyjäisissä tapasi korona-ajan takia monia tuttuja puolentoista vuoden tauon jälkeen. Kävijöitä oli ilahduttavan paljon. Myyjäistemme erikoisuus on yhteistyö. Mukana Eläkkeensaajat, Kotikallion palvelukeskus ja Pitäjänmäen seurakunta. Emme kilpaile keskenämme, vaan teemme yhteistyötä. 

 


  

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Peukalon virittäminen

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Vanhanaikaista kodinhoitoa