Aina heikomman puolella ja puolesta!

 Turun Messukeskuksen ala-aula kuhisee väkeä. Meitä on koolle nelisen sataa ikäihmistä aloittamassa Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry:n XXI liittokokousta. Mukanani on iso kasa papereita, on sääntömuutoksia, yhdistyksen ehdotuksia tärkeiden asioiden ajamisesta, liiton hallituksen strategiaohjelma visioineen. Kokouksen asialistalla on myös iso joukko henkilövalintoja.

Kun selvisi että olisin Pitäjänmäen Eläkkeensaajien liittokokousedustaja, olin vähän hämilläni. Minähän olen ollut vuosia sitten useammassakin liittokokouksessa. Minusta on tärkeää, että jokainen yhdistys käyttää oikeuttaan edustajan lähettämisessä kokoukseen. Miksen sitten minä siinä kuin joku muukin. Niin moni vierastaa isoja kokouksia.

Olen hiljaa mielessäni myös etukäteen iloinen, että pääsen julkilausumavaliokuntaan. Ei julkilausumilla ole enää paikkaa tämän päivän viestinnässä, mutta siihen saadaan kuitenkin koottua ne asiat, jotka tällä hetkellä ovat tärkeitä eläkkeensaajien elämässä. Viestinnästä pääsen myös puhumaan.

Rohkenen puheenvuorossani olla vakaasti sitä mieltä että elämme mediamaailmassa ja sitä vastaan on turha taistella. Totta kai ikäihmiset tarvitsevat monenlaista apua tietotekniikan haltuun ottamisessa. Liittokin huolehtii omalta osaltaan tietojen ja taitojen kartuttamista.

On nurinkurista, että me eläkkeensaajat kaiken aikaa vaadimme kaikkea, mutta jos olisimme hiljaa, missähän vanhustenhoidossa ja sosiaali- ja terveyspalveluissa mentäisiin. Päällimmäisenä jäi kokouksesta mieleen julkilausuman otsikko, joka vakuuttaa, että olemme ja toimimme aina heikomman puolella ja puolesta.

Ja mitä vaadimme! Sosiaali- ja terveyspalveluita pitäisi olla riittävästi, niiden olisi oltava laadullisesti korkeatasoisia ja kohtuuhintaisia. Asiakasmaksut eivät saa nousta esteeksi riittävien palvelujen saamisella. Erittäin tärkeää olisi toimenpideohjelma, jonka avulla eläkeläisköyhyys poistetaan. Keskeinen osa ohjelmaa on oltava kansaneläkkeeseen tehtävät reilut korotukset.

Suomessa on toistakymmentä vuotta ponnella vähennetty ympärivuorokautista palveluasumista ja laitoshoitoa. Sen seurauksena kotihoidon palvelut ovat riittämättömiä, yksin asuvalle muistisairaalle ei todellakaan ole tarjolla ihmisarvoista ja mielekästä arkea. Tilanne pitäisi arvioida kokonaisuudessaan niin että ikääntyneelle kyetään järjestämään hänen yksilöllistä tarvettaan vastaavat, riittävät ja laadukkaat palvelut.

Emme myöskään halua jättää ilmastonmuutoksen torjuntaa pelkästään nuorten vastuulle. Olemme valmiita tekemään kaiken tarvittavan hallitun ilmastonmuutoksen torjunnan eteen.

Jotta tietäisimme mitä on odotettavissa ja miten voimme siihen vaikuttaa, päätettiin kokouksessa perustaa liitolle tulevaisuustyöryhmä. Tuleva on sittenkin tärkeämpää kuin mennyt.

 


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydelliset häät Krapin kesäteatterissa

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Peukalon virittäminen