Tätien koululla Lauttalassa

Notkelmassa se oli. Ajetaan vanhalta hautausmaalta melkein suoraan sinne. Näillä muistikuvilla etsimme syyskuisena sunnuntaina isoisämme pitämän kaupan paikkaa Nokialla. Kauppa oli perustettu 1921 ja toimi vuosia. Olemme usein olleet äitimme kanssa retkeilemässä Nokialla ja käyneet katsomassa missä hän asui lapsena.

Tarkkaa osoitetta emme ole painaneet mieleemme. Asia ei edes niin kauhean paljon kiinnostanut. Tärkeää oli että äiti pääsi käymään lapsuutensa maisemissa. Nyt kun sisareni kanssa oli tarkoitus näyttää kaupan paikkaa tyttärille ja heidän tyttärilleen, emme tienneet mihin piti mennä.

Sattumalta löysimme vanhan koulun, jota äitimme ja tätimme ovat käyneet. 1916 valmistunut koulu oli ylväästi entisellä paikallaan. Koululla toimii nykyisin työväenopisto. Onneksi taidepiiri oli paikalla myös sunnuntaina, niin pääsimme kouluun sisälle. Väri tuskin on alkuperöineb 
Sukututkimus on hyvin suosittu harrastus. Kadehdin heitä, joilla on juuret satoja vuosia vanhoissa maatiloissa ja joista löytyy monenlaista tietoa asiakirjoista. Me torpparien, mäkitupalaisten, renkien, piikojen ja loisien jälkeläiset joudumme vain arvailemaan millaista esi-isimme ja –äitiemme elämä on ollut.

Jotta näin ei kävisi sitten kun lapsenlapsemme ovat kypsässä keski-iässä yli 50-vuotiaina ja ihmettelevät keitä näissä vanhoissa valokuvissa oikein on, olisi hyvä ottaa tavaksi kirjoittaa tietokoneen uumeniinkin kätkettyihin valokuviin keitä kuvassa on ja missä se on otettu. Ihan yhtä tärkeää olisi kirjata tietoja vanhoihin paperikuviin, niin kauan kun on elossa joku joka muistaa.

Äitini paperien joukossa oli pieni vihko, johon hän oli kirjoittanut kaikki ne osoitteet missä hän oli asunut isämme kanssa. Mukana oli myös päivämäärä milloin oli muutettu. Ensin hieman naurahdin moisille muistiinpanoille, nyt kahdenkymmenen vuoden jälkeen annan tiedoille suurta arvoa.


Koulukatu 16:n piharakennuksessa D-portaassa vasemmanpuoleisen autotallin oven yläpuolella tätini Alli ja Maija asuivat monta vuotta.

Saman talon Koulukadun puoleisen rakennuksen B-portaaseen vietiin minut Tampereen synnytyslaitokselta. Edellisenä talvena isäni ehti käydä hiihtämässä. Hänet oli siirretty rintamalta metallimiehen hommiin Tampereen Tampellaan. Siltä retkelä löytyi vaimo ja minäkin näin päivän valon ennen sodan loppumista. 

Pekka lähdössä hiihtämään Pyynikille 


Leena-Maija Satamakadun ja Koulukadun kulmassa .
Haalari on tehty äidin vanhasta takista

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydelliset häät Krapin kesäteatterissa

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Peukalon virittäminen