Häkellyttävää lämpöä

Kun lomaviikolla ei voi kirjoittqaqa blogia ja sitä ennen tietokone on reistallut, on ollut ikään kuin lakossa tai voihan sitä mielenilmaisuksikin kutsua - ei voi ilmaista mieltä kuin ei ole välineitä siihen.

Viikko Kyproksen helteessä oli piristävä tuulahdus toisenlaiseen maailmaan. Olemme olleet Kyprokseslla Limassolissa yli 20 vuotta sitten. Mielikuva hiljaisesta paikasta hotelleineen ja muutamine vanhoine rakennuksineen, oli todella vanhentunut.

Limassolin vanha kaupunki kuhisi elämää. Ravintoloita ja kahviloita oli hyvin paljon ja seassa hienoja ja tavallisiakin liikkeitä.

Emme olleet tavallisella turistimatkalla vaikka turistilennolla lensimmekin. Olimme Pitäjänmäen ja Tuomikirkkoseurankunnan matkalla, jolla tutustuimme Sanansaattajien media-lähetystyöhön.  Meitä oli matkalaisia 22 - heistä kuusi oli pappia, kaksi kirkkoherran vaimoa, aika moni seurakuntien nykyisiä tai entisiä työntekijöitä. Meidät oli matkalle houkutellut Pitskun kirkkoherra,Matkan ensimmäisenä päivänä oli ohjelmassa messu Limassolin katolilaisessa Pyhän Katariinan kirkossa. Saimme pitää suomenkielisen messun toisen uskontokunnan kirkossa! Kauniita hartaushetkiä seurueemme papit järjestivät moneen kertaan. Pitskun Jukka Vanne ja kitara pitivät huolen siitä että laulut soivat hienosti. Vaikka en itse osaakaan laulaa, tällä kertaa nautin lauluista.


 
Joka päivälle oli jotain ohjattua toimintaa. Kun oli Jukka Vanteen vuoro, lähdimme tutustumaan veipatoon vuorille. Padossa ei ollut paljon nähtävää, mutta taksikuski suositteli että ajaisimme serpentiinitietä ylöspäin. Päädyimme kylään jossa tien toisella puolella oli kirkko ja toisella kommunistikahvila - seinillä Marx, Engels ja Lenin ja kahvilassa kylän presidentti. Kahvilan vieressä oli vanha ortodoksinen museo.
Vierailimme satelliittikanavan SAT-7:n toimistolla ja studiolla. Toimistolla saimme seikkaperäisen selonteon neljästä tv-kanavasta. Niillä lähetetään persian, arabian ja turkin kielistä ohjelmaa 24 tuntia vuorokaudessa. Lisäksi on lasten kanava. Kanavat tavoittavat 500 miljoonaa katsojaa.


Seurasimme puolentoista tunnin mittaista suoraa lasten ohjelmaa. Ohjelman juontaja Parastoo on vieraillut monta kertaa Suomessa. Mukana matkalla oli Micke Tuner, joka on ollut töissä niin Ylen ruotsinkielisissäa uutisissa kuin Kyproksella SAT-7:n palveluksessa. Nyt hän tee persiankieliselle kanavalle ohjelmia Suomessa Keravalla tai Närpiössä, välillä nauhoitus tehdään Lontoossa tai Pariisissa.

Matkalaiset ihastelivat sitä täsmällisyyttä millä suora tv-lähetys tehtiin. Jokainen tiesi oman tehtävänsä. Väki oli selkeästi hyvin sitoutunutta, motivoitunutta ja iloista. Mutta samalla intsensiteetillä ja innolla meilläkin suorat lähetykset tehdään. Hieman jäi harmittamaan muiden käsitys että tämä joukko oli jotenkin erityinen työtä tehdessään.  

.
Kyproksella ruoka oli hyvää. Kaksi kertaa söimme meze-aterian. Toisen Nicosiassa ja toisen Limassolissa lähellä hotellia. Ruokaa tuodaan pieninä annoksina lukuisia annoksia. Kaikki oli hyvää. Erityisesti jäi mieleeni kik-herne-tahna ja persiljasalaatti sekä lampaan liha.Enpä ollut pitkään aikaan uinut meressä. Meressä vesi oli yhtä lämmintä kuin uima-altaalla. Kuumuus pakotti kävelemään kadun varjoisalla puolella ja hakeutumaan päivänvarjon alle uima-altaalla.

Hieman ymmärrän ikäihmisiä jotka haluavat asua lämpimässä. Eivät vuotaneet silmät eivätkä vihoitelleet mitkään lihaskivut. Mutta tämän viikon kuulaita syyspäiviä ei silti helposti vaihtaisi pois.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydelliset häät Krapin kesäteatterissa

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Peukalon virittäminen