Kuka tappoi bambin? Helsingin Kaupu nginteatterissa

Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä jouduin pohtimaan syyllisyyttä ja anteeksiantoa katsoessani Monika Fagerholmin romaanista Kuka tappoi bambin? Pipsa Lonkan dramatisoimaa ja Riikka Oksasen ohjaamaa näytelmää. Hienostoperheiden asuma-alueella on tapahtunut raiskaus ja syytteeseen joutuu neljä nuorta miestä. Tarinan kertoo Gusten, joka aikanaan teki poliisille ilmoituksen tapahtuneesta.

Hän palaa ”rikospaikalle” ja joutuu kasvokkain oman itsensä kanssa. Gustenia aikuisena näyttelee Pyry Nikkilä ja nuorena Jaakko Hutchings.  

Mennyt nousee ajankohtaiseksi, kun yksi pojista kertoo ryhtyvänsä tekemään elokuvaa kotibileitten tapahtumista, joista on kulunut kymmenen vuotta. Gusten joutuu kertaamaan mielessään mitä oikein tapahtui. Raiskaus ja tytön pitäminen vankina ei oikeastaan ollut väärin muiden kuin hänen mielestään. Hän ei ole koskaan unohtanut tapahtumia. Hän yrittää selittää omaa osuuttaan asiassa nuorelle itselleen. Näytelmän etenemisen kannalta hieno ratkaisu.  

Pienen näyttämön lattian peittää kiiltävä ja kylmänoloinen peite. Kaikki on kalseaa ja ahdistavaa. Loistava lavastus on Janne Vasaman käsialaa. Sitä täydentävät Kari Leppälän valosuunnittelu ja Eero Niemen äänisuunnittelu.

Kalseita ja itsekkäitä ovat nuorten vanhemmat. Gustenin äiti (Leena Rapola) tuomitsee poikien teon, mutta hänelle on oopperalaulajan ura kaikki kaikessa ja hänellä on aina kiire maailmalle. Ei hän ehdi paneutua poikansa elämään. Gusten saa asua ystävänsä Nathanin (Justus Pienmumme) perheen luona. Perheen äiti (Heidi Herala) on menestynyt bisnesnainen eikä hyväksy ajatusta että hänen poikansa olisi rikollinen. Hyytävä on Nathanin isän (Kari Mattila) mielipide, jonka mukaan rikoksesta epäillyt pojat ovat ihan tavallisia poikia ja kaikkihan me teemme virheitä.

Rankka, mutta upea esitys.


                                                      

                                              Kuvassa Jaakko Hutchings ja Pyry Nikkilä   
                                         Kuva Noora Geagea                       

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydelliset häät Krapin kesäteatterissa

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Peukalon virittäminen