Palkittu Aleksi Kivi

Nyt tämän esityksen tekijät: näyttelijä-ohjaajat Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama sekä Kansallisteatterin dramaturgi Eva Buchwald sekä ohjaaja Linda Wallgren ovat saaneet tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon !!!!

Näin heti esityksen jälkeen:

Olisi pitänyt ottaa käsineet mukaan Kansallisteatterin katsomoon kun näyttämöllä esitettiin näytelmää Aleksis Kivi. Tavan takaa oli tarvetta taputtaa Timo Ruuskaselle ja Tuukka Vasamalle, harmonikka-taiteilija Niko Kumpuvaaralle tai Avanti!-jousikvartetin soittajille. Red Nose Companyn kaksi klovnia Mike (Tuukka Vasama) ja Zin (Timo Ruuskanen) kertoivat kahdessa ja puolessa tunnissa kaiken Aleksis Kiven tuotannosta ja elämästä. Ainutlaatuisen hienolla tavalla he valloittivat suuren näyttämön toista parvea myöten täpötäyden katsomon. Ei kosiskellen vaan luontevasti ja lämpimästi. 

                               Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama - kuva Tero Ahonen

Esityksen käsikirjoituksesta vastaavat esittäjien lisäksi Eva Buchwald ja Linda Wallgen, joka on myös ohjannut esityksen taiteilijoiden kanssa. Energiset ja iloiset klovnit Mike ja Zin kertoivatkin ylpeänä katsojille että heillä on käytettävissä nyt parhaat mahdolliset resurssit eli kaikki se mitä 150 vuotias Kansallisteatteri voi esityksiinsä panostaa. Oman lisänsä esitykseen antaa sekin että Aleksis Kivi vahtii teatterin toimintaa muutaman kymmenen metrin päässä teatterin jyhkeistä ulko-ovista.

Olipa Aleksis Kivi teoksineen tai elämänvaiheineen tuttu tai tuntematon, hän on esityksessä läsnä uudenlaisena ja monipuolisena ihmisenä. Enää kirjailijaa ei haluta esittää luuserina, joka ei saanut koskaan elämäänsä järjestykseen, mutta jollain ihmeellisillä luonnonlahjoilla kirjoitti toinen toistaan huikeimpia näytelmiä, kertomuksia tai runoja.

Esityksen tuoreus ja ainutlaatuisuus oli varmasti sen ansiota, että esittäjinä olivat klovnit. Klovnit tuottavat katsojille iloa usein kyynelten läpi. Aleksis Kivenkin tarinassa oli iloa ja surua. Esittäjät olivat kaiken aikaa liikkeellä ja musiikki syvensi ja täydensi kohtauksia hienosti. 

Esitys on syntynyt monen teatterin yhteistuotantona. Ruuskasen ja Vasaman Aleksis Kivi tulee tutuksi katsojille Jyväskylän, Kuopin ja Lahden sekä Turun kaupunginteattereissa ja Tampereen Työväen Teatterissa.

Jos esitykselle voi antaa tähti yhdestä viiteen, nyt on pakko antaa 5 +++. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydelliset häät Krapin kesäteatterissa

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Peukalon virittäminen