Once -musikaali Lilla Teaternissa

 Once -musikaali hurmaa ja ihastuttaa helsinkiläisessä Lilla Teaternissa. Mikä meno, mikä meininki?, on pakko huudahtaa. Näyttämöllä on 12 muusikkoa, jotka vaihtavat alinomaa instrumentteja ja irlantilaismusiikin soittamisen ohessa ja lomassa tanssivat ja laulavat. Musikaalien tavanomainen rakkaustarinakin on mukana, mutta se saavatko päähenkilöt tsekkiläinen maahanmuuttaja (Emma Klingenberg) ja irlantilainen katusoittaja (Tuukka Leppänen) toisensa on saman tekevää, yhteen hitsattu esitys kaikkine tekijöineen on pääasia.

Lilla Teaternin uusi johtaja Jacob Höglund on kertonut, että hän haluaisi tehdä teatterista pienten musikaalien esittäjien. Once on ensimmäinen Höglundin ohjaama musikaali, myös koreografia on hänen käsialaansa.  Musikaalin on kirjoittanut Edna Walsh, musiikin tekijöinä Glen Hansard ja Markéta Irglová. Tekstin on kääntänyt Annina Enckell ja laulut Topias Zilliacus. Musikaali perustuu irlantilaisen John Carneyn käsikirjoittamaan ja ohjaamaan elokuvaan vuodelta 2007.  

Tarina tapahtuu musiikkikaupassa ja äänitysstudiossa. Niinpä instrumentit ja niiden taitavat käyttäjät ovat esityksessä keskeisiä tekijöitä. Jokaisella muusikolla on myös omat roolinsa, useimmilla montakin roolia. Tuukka Leppänen on huikean hieno esiintyjä. Hänen vastaparinaan on lahjakas pianisti ja herkkäkasvoinen Emma Klingenberg. He ovat musikaalin täydellinen pääpari.

Uutta ja erilaista oli sekin että korona-ajasta huolimatta, yleisö pääsi vajaata puolta tuntia ennen varsinaisen esityksen alkua seuraamaan muusikoiden lämmittelyä. Musikaalin orkesteri ei todellakaan ollut omassa montussaan vaan meidän kaikkien silmien edessä. Erilainen mukaansa tempaava esitys. Tekstityslaitteen tai omaan tietokoneeseen ohjelmoidun ohjelman avulla esitystä voi seurata myös suomen kielellä.                                    Tuukka Leppänen ja Emma Klingengberg

                                                   Kuva Otto-Ville Väätäinen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydelliset häät Krapin kesäteatterissa

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Peukalon virittäminen