Kansallisteatterin Tuohtumus

 Suomen Kansallisteatterin Vallilan näyttämöllä Tuohtumus -näytelmää esitetään entisessä konehallissa. Karu ympäristö on saanut lavastajan ja videosuunnittelijan loihtimaan näytelmään milloin kodin, ravintolan, vanhusten hoitolaitoksen, siunauskappelin. Näissä tiloissa neljä ihmistä selvittää välejään. Isä on kuolemansairas, toinen tytär tekee uraa vaativassa uudessa työssään, toimittaja-tytär on palannut maailmalta kotiin ja käpertynyt omaan ahdinkoonsa. Toimittajalla on tytär, jota täti on hoitanut enemmän kuin äiti.

Marina Meinanderin ja Kirsi Porkan kirjoittama ja ohjaama näytelmä on ravisteleva retki aikamme kahteen suureen asiaan, jotka koskettavat meitä kaikkia. Työelämän nyrjähtäneet käytännöt ja some-maailman raadollisuus. Näytelmässä työssä ollaan vanhusten hoitolaitoksessa. Hoidon perustana olevat iskulauseet heijastetaan seinälle, ne tulvivat monitoreista ja ympäröivät katsojan.

Solveig (Sari Puumalainen) on vaihtanut alaa ja puhkuu intoa uudistaa hoitomenetelmiä ja koko laitoksen toimintaa. Henkilökunta ei lähde mukaan hänen muutoksiinsa. Esimiehet vaihtuvat tiuhaan ja myös menetelmät ja tavoitteet, työntekijät eivät jaksa alituista epävarmuutta. Missähän raossa mahtoivat olla asukkaat/hoidettavat?

Toimittaja (Anna-Maija Tuokko) on joutunut melko viattomien kannanottojensa takia nettikiusaajan uhriksi. Solvaavat viestit aiheuttavat tunnemyrskyn, joka ei laannu millään. Asiasta on myös mahdotonta kertoa kenellekään. Tyttöjen isä (Jukka-Pekka Palo) yrittää ymmärtää molempien naisten ajatustenkulkua ja tekemisiä. Hän haluaisi toimia sovittelijana, mutta se on useimmiten lähes mahdotonta. Aikuisten keskinäinen sanailu kääntyy tarpeettoman usein huutamiseksi. Vai oliko tarkoitus ilmentää huutamisella kyvyttömyyttämme kuulla mitä toinen yrittää sanoa. On helpompi huutaa vastaan kuin syventyä kuuntelemaan mitä vastapuolella on sanottavana.

Mielenkiintoinen sivujuonne näytelmässä on nuori nainen (Lumi Aunio). Hän ei pysty antamaan äidilleen anteeksi sitä että tämä on jättänyt hänet tavan takaa sisarensa hoiviin. Vääjäämättä tytär epäilee äitinsä  rakkautta ja tunteita häntä kohtaan.   

Usein valitetaan miksi klassikkonäytelmiä ei muuteta ajankohtaiseksi ja  päinvastoin. Tuohtumus on upea näytelmä tästä ajasta tähän aikaan. Kipeistäkin asioista voidaan puhua ilman ahdistamista ja mustamaalaamista. Sari Puumalainen saa viettää 25-vuotistaiteilijajuhlaansa hänelle hienosti sopivassa hienossa näytelmässä.

Vallilan näyttämötilassa katto on korkealla ja seinät leveällä. Kun autiossa tilassa ajatukset on vaikea saada kohtaamaan toisiaan, on sitäkin tärkeämpää että lavasteiden seinämät ja lukot kolahtavat paikoilleen oikealla hetkellä. Oli kerrankin hauska seurata näyttämömiesten saumatonta, oikein ajoitettua yhteistyötä.   


                             Lumi Aunio, Sari Puumalainen, Jukka-Pekka Palo ja

                             Anna-Maija Tuokko. Kuva Katri Naukkarinen .

                                      


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydelliset häät Krapin kesäteatterissa

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Peukalon virittäminen