Oikea vanha vai väärä vanha

Vanha nainen ei saa pitää legginsiä eikä farkkuja. Hänellä ei saa olla pitkät hiukset. Hänellä ei saa olla älypuhelinta, tablettia ja tietokonekin mieluummin vain hyörymallia. Vanha nainen ei saa matkustaa Nepaliin eikä Intiaan eikä uida Inarinjärvessä.

Millaisia isovanhempia ja vanhempia suomalaisilla ns. keski-ikäisillä oikein on. Jatkuvasti joudun lukemaan miten nykyiset ikäihmiset ovat niin erilaisia kuin aikaisemmin. He ovat terveempiä, varakkaampia ja koulutetumpia kuin aikaisemmat sukupolvet ja elävät pitempään kuin viime vuosituhannella oli tapana.

Tarinoissa jätetään kertomatta miten hyvin meitä vanhoja on vuosien varrella hoidettu ja hoidetaan edelleen. Meitä on jo lapsesta pitäen hoidettu paremmin kuin mihin oli mahdollisuuksia vaikkapa ennen sotia.

Kun puhutaan vanhoista pitäisi jollain tavalla erottaa oikeasti vanhat ja me jotka olemme pitkään eläneitä, mutta suhteellisen hyväkuntoisia ja toimintakykyisiä. Ei meitä hoideta eikä hoivata. Meidän terveydestämme pidetään onneksi ihan yhtä hyvää huolta kuin työssäkäyvienkin. Toimenpiteet vain ovat erilaisia. Kaihileikkaukseen kaiketi aika harva alle 50-vuotias päätyy eikä sydämentahdistajiakaan ihan nuorille asenneta.

En suostu uskomaan että hoitotoimenpiteitä jätetään iän takia tekemättä. Niiden takia ei vain oteta turhia riskejä.  

Kunnes sitten sairastumme tai voimamme muuten ehtyvät ja olemme oikeasti vanhoja. Sitten ei enää tunnu mitkään voimavarat riittävän tarvittavaan huolenpitoon. Tämä on ongelma jos mikä.

Ongelma ei ole se että me hyväkuntoiset vanhat huitelemme siellä täällä ja puuhaamme kaikenlaista. Ongelma on se miten siihen suhtaudutaan. Ei kukaan ihmettele jos 50-vuotias aikoo matkata Nepaliin tai pyöräillä kesän mittaan 10 000 kilometriä tai vaikkapa juosta maratonin. Ikäihmisten puuhia

Miten minun ja kavereitteni oikein pitäisi elää ettei aina törmäisi hämmästelyyn, ihasteleluun ja opastamiseen. Kyllä lähes jokaisen kohdalla vielä sekin aika tulee etteivät voimavarat ja/tai terveys enää anna myöten liikkumiselle, matkustelulla ja kaikenlaiselle puuhastelulle.

Elän mielelläni väärällä tavalla niin kauan kuin kykenen.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Peukalon virittäminen

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Huippuosaaja