Missä asun kun tulen vanhaksi

Väittivät tv-uutisissa menneellä viikolla että jos vanha ihminen ei ole 75-vuotiaana muuttanut asuntoon, jossa aikoo viettää loppuelämänsä, alkaa olla myöhäistä. Asia pitäisi hoitaa kuntoon 70-viotiaana. Siihen en yltänyt. Mieheni alkaa olla jo hankkeen ulkopuolella, koska 80-vuotiaat eivät yleensä enää muuta.

Vähitellen on alkanut vihjailu että asia pitäisi hoitaa. Ensin oli asialla sisko – ammattilainen joka tietää asian työnsä takia paremmin kuin hyvin. Tyttäret ovat yrittäneet asianmukaisesti ja kohteliaasti vihjailla että muuttaakin voisi.

Olemme asuneet nykyisessä kodissa 28 vuotta. Olen asunut elämäni aikana 17 kodissa. Nykyinen on ehdoton ennätys. Aikaisempi oli 7 – 18 –vuotiaana ollut Tampereen Tammelassa Tunturikadun koti.


Luopuminen omasta pihasta, hyvästä saunasta, hulppeista säilytystiloista, valoisasta ja isosta olohuoneesta, monesta huoneesta tuntuu aika ylivoimaiselta.

Tavarat eivät mahtuisi kolmioon eikä edes neliöön. Tavarat ovat onneksi tavaroita.  

Pitkän pohdinnan jälkeen olen päätynyt siihen että muuttaminen nykyisiltä kotinurkilta tuntuu ylivoimaiselta.


Pitäjänmäki ei ole valovoimaisempia Helsingin kaupunginosia, mutta se on sitä minulle. Tärkeitä ovat hyvät lenkkimaastot. Mielen mukaan voi mennä Taliin, Vermon mäelle, Mätäjoelle, Painiittyyn ja Lintuvaaraan, Keskuspuistokin on tavoitettavissa.

Kaikkein tärkeintä kuitenkin ovat tutut pitskulaiset, joista monesta on tullut ystäviä. Heitä on kertynyt Pitäjänmäen Eläkkeensaajista ja Muistipiiristä. Kauppamatkalla on hauska kun tapaa monta tuttua. Lenkeilläkin ehtii toisinaan jutella aika monen tutun kanssa.

Totta kai olisi järkevää asuu lähellä Kaisun perhettä. Mutta mitä sitten jos me muuttaisimme heidän kotikulmilleen, mutta he muuttaisivat muualle.

Mieli voi muuttua ja elämäntilanne tulla sellaiseksi, että muutto on pakko tehdä. Siihen asti nautin siitä että voin halutessani katsoa Falunin 50 kilometrin hiihtoa alakerrassa tai yläkerrassa. Saunaankin pääsen keskellä päivää ulkoilun jälkeen. Auton sisätilojen imurointi sujui sunnuntain joogan jälkeen hyvin autotallin oven edessä. Matot oli helppo pestä pesuhuoneen lattialla. Kaikki on niin tuttua ja turvallista.


  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydelliset häät Krapin kesäteatterissa

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Peukalon virittäminen