Ryhmäteatterin Don Quijote ja tragikoomillinen transaformaatio

Tuleva lukiolainen ei tiennyt mitä tarkoittaa sanonta ”taistella tuulimyllyjä vastaan”.  Tänä kesänä on mainio tilaisuus nähdä ja kuulla tulkinta asiasta ensimmäistä kertaa tai kerrata vanhoja mielikuviaan. Ryhmäteatterin väki on ohjaaja Juha Kukkosen johdolla päättänyt tarjota katsojille uudenlaisen tulkinnan Miguel de  Cervantesin kirjoittamasta Don Quijoten elämäntarinasta. Don Quijote on lukenut läjäpäin ritariromaaneja, että hän olettaa itsensäkin olevansa ritari. Ja ritarihan tarvitsee rekilleen mukaansa aseenkantajan. Tästä kaikki alkoi Hyvän omantunnon linnakkeen muurien  suojissa.

Ennen kuin näyttelijät (Robin Svartström, Santtu Karvonen, Jesse Gyllenbögel, Peta Lähde, Pihla Penttinen ja Viila Virtanen) muuntautuivat Don Quijoten tarinan henkilöiksi, he kertoivat noudattavansa esityksessä tragikoomillisen transformaation periaatteita. Välillä ja etenkin näytelmän alussa näyttelijät olivat lavalla omina itsenään ja vasta kumisevan rummun käskiessä he heittäytyivät rooleihinsa.  Kesti aikansa ennen kuin tottui uudenlaiseen esittämiseen. Puoliajan jälkeen kerronta oli niin tiivistä että transformaation opit jäivät taustalle.

Esitys oli hyvin don quijotemainen. Mikään ei sujunut suunnitelmien mukaan. Tästä syntyikin mukaansatempaava tarina, jota yleisö seurasi herkeämättä. Milloin tuulimyllyt viuhuivat katon rajassa, milloin mahtava oravanpyörä vaati pyörittäjän ja sekaannukset selvittäjänsä.

Robin Svartström oli aito Don Quijote, omaan nokkeluuteensa kompastuva huonon onnen ritari. Santtu Karvonen valloitti yleisön Sancho Panzana olemuksellaan ja äänenkäytöllään. Aseenkantajan kuuluukin olla nokkelampi ja ehtivämpi kuin isäntänsä. Eivätkä muutkaan näyttelijät taidoissaan ja tulkinnoissaan jääneet sankariparin jalkoihin.

Näyttelijät ja muu henkilökunta viettävät heinäkuussa lomaa, esitykset jatkuvat 30.7. ja viimeinen esitys on 24.8.        


                                     Edessä Robin Svarström.

                                     Pihla Penttinen, Santtu Karvonen, Petja Lähde, Miila                                                 Virtanen ja Jesse Gyllenbögel. Kuva Mitro Härkönen.                                   

            

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Peukalon virittäminen

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Huippuosaaja