Suomen Kansallisteatterin Eichmann - Mistä yö alkaa

Uskomaton teatteriesitys. Näin luonnehdin Suomen Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä näkemääni näytelmää Eichmann – Mistä yö alkaa. Näytelmän on kirjoittanut italialainen Stefano Massini. Näytelmässä filosofi Hannah Arendt ja natsijohtaja Adolf Eichmann keskustelevat natsien toimeksi panemista juutalaisten joukkomurhista. Hannah Arendt oli seuraamassa kesällä 1961 Eichmannia vastaan nostettuja oikeudenistuntoja Jerusalemissa New Yorker -lehden kirjeenvaihtajana. Argentiinaan paennut Eichmann pidätettiin Argentiinassa toukokuussa 1960.   

Näytelmässä käyty keskustelu on kuvitteellinen. Eichmann ja Arendt eivät tavanneet kasvokkain. Seela Sella Arendtina ja Timo Torikka Eichmannina käyvät näyttämöllä kiivasta vuoropuhelua. Eichmann kokee vain täyttäneensä velvollisuutensa. Hän ei missään nimessä ole omasta mielestään syyllistynyt kammoksuttaviin tekoihin ja hänelle on täysin vierasta ajatus, että hänen toimintansa kumpuaisi ihmisessä olevasta pahuudesta.

Ohjaaja Kari Paukkunen, jolla on takana pitkä yhteistyö Seela Sellan kanssa, painottaa sitä miten helppoa meidän on toteuttaa virheemme vuosisadasta toiseen uudestaan ja uudestaan. Tuntuu että valta ja vastuu eivät tahdo kohdata oikealla tavalla juuri koskaan.

Kahden hienon näyttelijän vuoropuhelu on upeaa katsottavaa ja kuunneltavaa. On kuin olisi saanut erityisen lahjan kun pääsi katsomaan 87-vuotiasta näyttelijää hienossa roolissa.

Kansallisteatterin pääjohtajan Mika Myllyahon ei tarvitse pelätä potkuja. Tampereen Työväen Teatteri Otso Kautto sai lähtöpassit, kun lippujen myynti ei sujunut teatterin hallituksen suunnitelmien mukaan. Kansallisteatterin tämän kevään esityksistä on tullut niin suosittuja, että teatterin ystävien kysymys toisilleen on: millä saisi liput – tai oletko jo saanut liput Kurkiin, Mansikkapaikkaan, Metsä Furiosaan tai näytelmään Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin. Suosikkilistalla on edelleen myös Red Nose Companyn Aleksis.                                               Kuva Mikki Kunttu 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Peukalon virittäminen

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Huippuosaaja