Espoon && Teatteri: Oikeusvaltio Espoo

Oikeusvaltio Espoo on Espoon && teatterin matka juurille. Espoon teatteri perustettiin vuonna 1988. Oman julistuksensa mukaan sen ohjelmisto rakentuu omasta tuotannosta, yhteistuotannoista sekä koti- ja ulkomaisista vierailuesityksistä. Vierailulle kutsutaan valikoidusti kotimaan huippuesityksiä ja mielenkiintoisimpia avauksia maailmalta.  

Näytelmän kirjoittaja Antti Hietala on lukenut ahkerasti Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden pöytäkirjoja. Niissä on läpileikkaus espoolaisten elämästä: on pahoinpitelyjä, kavalluksia, avioeroja, tappeluita, mustasukkaisuusmurhia, lähestymiskieltoja, näpistyksiä.

Näistä meille kertovat Erik Söderblomin ohjaamassa ja näyttämötilan luoneessa esityksessä niin ammattinäyttelijät kuin avoimella haulla mukaan päässeet harrastajat. Niin luontevasti ja taitavasti kokonaisuus soljuu eteenpäin, ettei ole minkäänlaista syytä miettiä mikä on kunkin esiintyjän tausta. Tärkeintä ovat tapaukset ja kertomukset, jotka he vyöryttävät katsojan silmiin ja tajuntaan. Tehokeinona megafonit, joista kuulee kunkin tapauksia diarinumerot.

Jotta tavallinen elämä ei olisi kaikonnut pöytäkirjojen maailmasta kokonaan, tapaamme virastotalon luukulla lukemattomia valittajia – ei ole väliä onko ongelma pieni vai suuri. Virkakunta ja ns. asiakkaat eivät kohtaa millään tasolla toisiaan. Eiväthän käräjäoikeuden työntekijätkään aina ole ns. ajan tasalla.

Valokuvat ja videot jotka vaihtuvat näyttämön taustalla antavat karun kuvan hengettömästä, teiden ja katujen halkomasta yhdyskunnasta.  

Esitys on mukaansa tempaavalla tavalla erilainen. Se vahvistaa käsityksiä siitä ettei oikeusvaltio-käsite ole koskaan muuttunut konkreettiseksi kaikkia koskevaksi suureeksi. Mutta emmehän näin oikeastaan oletakaan. Käräjäoikeus on oikeastaan peilikuva meistä kaikista, meidän elämästämme ja meitä ympäröivästä Espoosta, Suomesta, maailmasta.


                                         Kuva Darina Rodionova

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydelliset häät Krapin kesäteatterissa

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Peukalon virittäminen