Tampereen Työväen Teatterin Jeanne d'Arcin housut Espoossa

Linda Wahlgrenin Jeanne d’Arcin housut, alaotsikkona Noitia ja politiikkaa, on riemastuttavan tasokasta teatteria.  Mikä nerokas yhdistelmä: Orleansin neitsyen Jeanne d’Arcin kohtalo 1400-luvun Ranskassa, Anneli Jäätteenmäen pyrähdys pääministerinä vuonna 2003 ja Anneli Auerin murhaoikeudenkäynti ja seksuaalirikossyytteet vuodesta 2006 tähän päivään.    

Näin Tampereen Työväen Teatterin ohjelmistossa olevan näytelmän Espoon kaupunginteatterissa – olivat vierailulla. Niin kliseistä kuin onkin kuitata, että jokin esitys on teatterin juhlaa, niin teen sen nyt kuitenkin. Wahlgrenin käsikirjoitus ja ohjaus ovat hienoja oivalluksia täynnä. Janne Vasaman lavastus ja Sanna Levon puvustus toivat esitykseen lisäelementtejä, jotka täydensivät kaikki toisiaan.

Kolmen naisen elämään liittyvät tärkeät käänteet ovat monitahoisia ja -tulkintaisia. Tavallinen maalaistyttö (Inke Koskinen) johti Ranskan armeijaa voittoisasti satavuotisessa sodassa brittejä vastaan, mutta lopulta hänet poltettiin roviolla noitana. Noita-syytöstä vahvisti sekin, että nuori nainen (1412-1431) ei suostunut käyttämään mekkoa, vaan kulki housuissa. Jäätteenmäkeä (Sofia Smeds) ja Aueria (Miia Selin) syytettiin olipa heillä housut tai hame. Totuuden etsintä on kiintoisaa, mutta työlästä.

Näytelmässä on 51 roolia ja 7 näyttelijää. Samuli Muje, Jyrki Mänttäri ja Pyry Äikää urakoivat ja onnistuivat kaikessa. Veikeän ja viihdyttävän lisän näytelmän tuo Petra Poutanen säveltämällään ja esittämällään musiikilla. 

Oman lisävärinsä näytelmään toi sen näkeminen päivää ennen eduskuntavaaleja. Piipahtihan näytelmässä niin Paavo Lipponen kuin Tarja Halonenkin. Jeanne d’Arc julistettiin pyhimykseksi vuonna 1920.  

 

                                                            Inke Koskinen 

                                                       Kuva Kari Sunnari 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Peukalon virittäminen

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Huippuosaaja