Katrina Tampereen Työväen Teatterissa

Tampereen Työväen Teatterin Katrina yllättää ja ei yllätä. Katrina perustuu Sally Salmisen vuonna 1936 ilmestyneeseen romaaniin. Piikana Amerikassa leipänsä ansainnut Salminen kirjoitti vähäisinä vapaa-aikoinaan lapsuutensa ja nuoruutensa Ahvenanmaan ihmisistä ja heidän kohtaloistaan. Katrina voitti suomalaisen ja ruotsalaisen kustantamon kirjoituskilpailun ja sai niin hyvän vastaanoton Yhdysvalloissa ja muuallakin että Salmiselle ehdotettiin kirjallisuuden Nobel-palkintoa useamman kerran. Katrina on käännetty kymmenille kielille.

Katrina koki uuden tulemisen, kun romaani ilmestyi Juha Hurmeen suomentamana vuonna 2018. Ja nyt Katrina valloittaa katsojia Tampereen Työväen Teatterissa. Näytelmän on ohjannut Johanna Freundlich ja näytelmäksi sovittanut Seija Holma. 

Näytelmä on ennen kaikkea Katrinan nimiroolia näyttelevän Jonna Järnefeltin taidonnäyte. Näytelmän alussa hän on ison talon tytär Pohjanmaalta, iloinen ja seikkailuun valmis. Johan (eläväinen Jyrki Mänttäri) saa houkuteltua nuoren naisen vaimokseen Ahvenenmaalle. Mies maalaa tulevaisuuden ison talon emäntänä hyvin auvoiseksi. Perillä odottaa kuitenkin surkea pieni tönö, johon nuori aivovaimo jää yksin. Ahvenanmaalla miehet ovat merillä, vain naiset ovat maissa. Niin ja näytelmässä myös korskeat kapteenit.

Lapsia syntyy neljä, meri vie tyttären ja pojista kasvaa hyvin erilaisia miehiä. Yhdestä tulee merikapteeni. Katrina kestää kaiken. Hän ei taivu, vaikka kohtalo koettelee häntä. Hän ei myöskään ota vastaan kyläläisten ”armopaloja”. Kyläläiset ovat näytelmässä hyvin keskisessä roolissa – ehkä vähempikin edestakaisin kulkeminen olisi riittänyt.  Mark Väisäsen lavastus sopi hyvin näytelmän teemaan: lähdetään ja palataan, mutta ei aina.

 

                                                    Jyrki Mänttäri ja Jonna Järnefelt

                                                   Kuva Kari Sunnari                  

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Peukalon virittäminen

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Huippuosaaja