Teatteri Jurkan Putkinotko


Päivä Juutas Käkriäisen ja hänen pesueensa parissa on Teatteri Jurkassa samalla kertaa hauska ja vähän haikeakin. Mistään hankkeesta kun ei ole aikaisemmin tullut juuri mitään eikä tule sinä kesäisenä päivänäkään, jolloin Rosina käy Jopi-pojan kanssa kaupungissa, tytär-Saara joutuu melkein huonoille teille ja kirjakauppias Muttinen tulee kesähuvilalleen vihkimättömän vaimonsa Lydigen kanssa.

Ollaan Putkinotkossa. Tuomo Rämö on dramatisoinut ja ohjannut Joel Lehtosen Putkinotko, Kuolleita omenapuita ja Kerran kesällä romaaneista tarinan ”Tuhmasta herrasta ja laiskasta viinatrokarista”. On syntynyt yhden näyttelijän voimin esitettävä näytelmä Putkinotko.
Tommi Eronen muuntautuu näytelmässä kaikkeen. Hän hoitaa pienillä päähineen vaihdoilla, asennon tai eleen avulla kaikki roolit. Uskomattoman muuntautumiskyinen näyttelijä, joka pelkällä pitkän otsatukan heilahduksella saa kerrottua sen mihin monessa näytelmässä tarvitaan aikaa puoli tuntia.

Putkinotkossa eletään kuin pellossa, mutta Juutas ja Rosina sekä heidän lapsensa pelkäävät että vuokraisäntä ottaa ja heittää heidät pois mökistä. Rosina patistelee Juutasta pontikankeittoon. Saataisiin vähän rahaa kasaan pahan päivän varalle. Juutas ei jaksa innostua tästäkään puuhasta. Rosinan mieliala ei liioin ole kodin korkealla. Yhdestoista lapsi on tulossa. Ei auta, vaikka hän on kokeillut monia konsteja asian hoitamiseksi.

Aapeli Muttinen tietää entuudestaan, että paikat ovat retuperällä. Vilja on liian pitkää, kosteus turmelee taloja, omenapuutkin ovat päässeet kuolemaan. Mutta onhan ihana Saimaa ja maaseudun rauha. Kaupungissa kirjakaupan pito ei ole ollenkaan niin helppoa kuin äkkipäätä luulisi. Ei Muttinen halua olla ilkeä eikä hän oikein jaksa ryhtyä tosissaan rettelöimään Käkriäisen kanssa.

Teatteri Jurkan pienellä näyttämöllä on läjäpäin klapeja. Niiden ja katosta roikkuvien köysien avulla on helppo viestittää kaiken sekavuutta ja rikkinäisyyttä. Lavastus on ohjaajan ja Mika Haarasen yhteistyötä. Äänistä ja musiikista vastasi Jani Orbinski.

Joel Lehtosen Putkinotko on pikkutarkkaa kuvausta täynnä oleva romaani. Sen siirtäminen näyttämölle ei kaikilta osin ole onnistunut, mutta kaiken pelastaa Tommi Erosen näytteleminen. Siinä on jotain hyvin perisuomalaista.

Pakostakin jäi miettimään millaiselta kaikki olisi tuntunut jos näyttelijänä olisi ollut Tiina Weckström niin kuin alun perin oli tarkoitus. Mutta nyt jäi vankka tunne siitä, että Tommi Eronen oli juuri se oikea putkinotkolainen.

Teatteri Jurkan Putkinotko on kuin tämän päivän sote-uudistus. Ihan kuin kukaan ei tekisi mitään, mutta kaikki kuitenkin puuhaavat. Mutta jokainen puuhaa omiaan, ei yhdessä, vaan erikseen.


                                         
                                         Tommi Eronen (Kuva Marko Mäkinen)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täydelliset häät Krapin kesäteatterissa

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Peukalon virittäminen