Mitä meillä jouluna syödään
Lista on pitkä. Siinä on ruoan nimi, kuka tekee ja milloin.
Tekijöitä on onneksi monta, mutta niin on tehtäviäkin. On porkkanoiden
kuorimista ja keittämistä, kaupassa käyntiä, kuusen koristelua, puuron keittoa,
lohen ja siian graavaamista, Italian salaatin ainesten pilkkomista, mätikakun
tekoa ja koristelua, hämäläisen perunalaatikon moninaiset työvaiheet, tortun
leipomista, kalkkunakastikkeen tekoa, lanttulaatikon paistamista, kinkun kuorrutusta
jne., jne., jne.
Näin pitkällä jo olemme aatonaattona.
Pari vuotta sitten päätimme karsia jouluaaton ja
joulupäivän tarjoiluista kaiken turhan pois. Yksi halusi ehdottomasti
lanttulaatikkoa, toiselle piti olla kalamousseeta, kolmannelle sinappisilliä,
neljännelle rosollia. Riitti kun yksikin ruokavieras halusi aikaisemmin
tarjottua. Niinpä ei karsittu mitään. Tuttu ja turvallinen on parasta niin
jouluna kuin muinakin juhlapäivinä.
Meillä siis leivotaan, kuoritaan, keitetään, paistetaan,
koristellaan, graavataan ja katetaan. Kaiken kruunaa kuitenkin se, että
nuorimmainenkin syö muuta kuin keitettyä perunaa ja kinkkua. Harmillista vain
on se että ruokailijoiden mieltymykset vaihtelevat vuosittain. En vieläkään
ymmärrä miksi viime jouluna perunalaatikkoa jäi, vaikka edellisvuonna sama
määrä oli loppunut kesken. Opin senkin vuosien varrella että kannattaa laittaa
muistiin miten paljon on mitäkin ruokaa tehnyt.
Vielä 60 vuotta sitten minut herätettiin jouluaattona heti
kuuden jälkeen. Äiti halusi vaihtaa lakanat. Aatto-iltana kuului nukahtaa
puhtaille lakanoille. Harmitti kun ei saanut nukkua. Sen jälkeen alkoikin
loputun ruoanvalmistus. Lähes kaikki tehtiin valmiiksi jouluaattona: porkkana-,
lanttu-, peruna- ja maksalaatikot, lipeäkala ja kastike, sekahedelmäkeitto,
rosolli. Lasimestarin silli oli sentään tehty etukäteen.
Kaikki tehtiin puulämmitteisellä hellalla. Puolen päivän
jälkeen, äidin posket hehkuivat punaisina ja uupumus alkoi hiipiä. Alkuruoaksi
tarjottiin jouluaattona lipeäkalaa ja valkokastiketta – osa tarvitsi valko- ja
osa maustepippuria mausteeksi. Valkokastikkeen valmistaminen tulikuumalla
hellalla oli lähes ylivoimaista. Kun kastike oli kolme kertaa palanut pohjaan
ja äidiltä valuivat harmin kyyneleet, onnistuin minä pelastamaan tilanteen.
Tarjolla oli hyvää kastiketta, kun kaupoissa koko päivän ahkeroineet tädit ja
setämme tulivat kylään. Isotäti oli haettu vanhainkodista jo aamupäivällä
meille.
Kinkun lähetti tätimme, joka oli lihakaupassa töissä,
linja-autolla Varkaudesta Tampereelle.
Kylmäketju katkesi nykynäkemyksen
mukaan, mutta kukaan innokkaista kinkun valkoisen kuoren ja muunkin lihan
syömisestä ei sairastunut.
Vaikka ruokalajeja oli vähemmän kuin nykyisin, syötiin
hyvin ja perusteellisesti. Tapaninpäivänä mentiin kylään tädeille ja heillä oli
tarjolla herkkuani. Luumukiisseliä ja kermavaahtoa olen saanut vain heillä. Enkelikello
pyöri pienellä pitsillä ja joululiinalla peitetyllä pöydällä. Se oli hienointa
mitä joulussa tiesin.
Aikanaan paljastui että enkelikellon sai ostaa kiinalaisena
versiona hyvin pienellä rahalla. Niinpä tyttärentyttärelle on kertynyt kolmen enkelikellon kooelma. Mutta lapsuuden muistikuvaa se ei muuta.
Mielestä ei myöskään haihdu pohjaanpalaneen valkokastikkeen ja kuusessa
palavien elävien kynttilöiden tuoksu.
Enkelit pyörivät pöydälläni ja punainen kolmihaarainen
puinen kynttelikkö muistuttaa lapsuuden joulusta. Lipeäkalaa syödään vasta välipäivinä
ja vasta kun olemme mieheni kanssa kahdestaan. Hänkin syö sitä vain minun
seuraksi.
Joulu on iloinen ja hieno juhla. Juhlikaamme sitä avoimin mielin ja rakastakaamme toisiamme.
Hei Leena-Maija ! Vertailuna kertomaasi Joulunviettoon omalta kohdaltani pieni pätkä. Äitini kotitalo ts mummula oli Leppävaarassa Sepelkyyhkyntiellä. Siellä asuivat mummuni ja vaarini lisäksi kaksi naimatonta tätiäni. Muut 8 sisarusta olivat jo rakentaneet uuden pesän kuka minnekin, mutta jokainen --joka ikinen Joulu -- kokoonnuimme kaikki yhdessä tänne MUMMULAAN. Toinen ns kotipesään jääneistä tädistäni...Elsa... teki yksin kaikki valmistelut. Ts laatikot,rosollit, leivät, kotikaljat, Iso pöytä seisoi keittiössä ja sieltä jokainen ( meitä oli parhaimmillaan n 40 ) haki lautaselleen syötävät ja kukin meni syömään sinne, missä oli pöydänkulmalla tilaa. Tätä jatkui siis siihen saakka .kunnes 1980-luvulla tämä Elsa-tätimme joutui ns "Joulupukiksi" ja paketteja jakaessaan kerran erehtyi sanomaan " Annas kun Elsa katsoo...." Perinne katkesi ja Elsa lähti ns " yläkertaan" Hyvää Joulunaikaa sinulle ja perheellesi Leena-Maija. t Tarja Penttinen
VastaaPoista