Yhtä matkaa Seela Sellan matkassa


Seurankipeä vanha nainen ja omiin oloihinsa käpertynyt keski-ikäinen mies junassa matkalla pohjoiseen. Matkaa ohjaa salaperäinen konduktööri, joka samalla kertaa on huolehtivainen ja pelottava. Matka kestää tuntikausia ja välillä keskeytyy lähes käsittämättömien syiden takia.

Tietäähän sen mitä siitä tulee kun puhelias nainen jatkaa ja jatkaa puhettaan, vaikka mies kuinka yrittää suojautua tietokoneruutunsa taakse. Olleen kaiken lisäksi Kansallisteatterin suurella näyttämöllä ja junan penkeissä istuvat Seela Sella ja Puntti Valtonen. Konduktöörin virkaa hoitaa soittopeliensä kanssa ja ilman Safka Pekkonen.

Seela Sellan luotto-käsikirjoittaja Leena Tamminen ja luotto-ohjaaja Kari Paukkunen ovat rakentaneet vankan seelamaisen esityksen. Siinä on hyvin paljon lähimmäisen rakkautta, anos itsesääliä ja oman itsensä väheksyntää, mutta myös elämän pelkoa ja osaamattomuutta elää elämäänsä täysipainoisesti, mutta ennen kaikkea luottamusta ja toivoa.

Kutkuttava on näytelmän alkuasetelma: Aino on menossa ystävänsä häihin ja Asko parhaan ystävänsä hautajaisiin. Kumpikin joutuu puntaroimaan omaa elämäänsä verrattuna ystäviensä elämäntilanteisiin. Aluksi Asko, näyttelijä torjuu kaikki yhteydenotot, mutta sulaa vähitellen ja alkaa kertoa itsestään.

Aino puolestaan vähättelee kaikkea mitä on tehnyt eikä anna itselleen minkäänlaista armoa eikä arvoa. Siinä on molemmilla työsarkaa, kun yrittää saada toista tajuamaan oma ainutkertaisuutensa. Konduktööri häärää siinä välissä – välillä hieman arvoituksellakin tavalla.

Seela Sellan ystävät eivät pety ja uudetkin varmasti ihastuvat. Seela Sellan karisma on koko ajan käsin kosketeltavissa. Ei voi kun kiittää ihanaa näyttelijää ja heitä jotka rakentavat hänen kanssaan loistavan esityksen.


                                  Puntti Valtonen ja Seela Sella 
                                                    Kuva Johnny Korkman 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Peukalon virittäminen

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Vanhanaikaista kodinhoitoa