Siirry pääsisältöön

Pitskun Friidut ja Kundit

Elämässä pitää olla jokin hanke joka aiheuttaa mielihyvää ja jonka parissa viihtyy ja josta on enemmään iloa kuin harmia Minulle tällainen on ollut kymmenen vuotta Pitäjänmäen Muistipiiri ja siihen liittyvä nettisivusto Pitäjänmäki muistelee www.helsinki.fi/kansalaismuisti/pitajanmaki

Totta kai aina haaveilen mitä kaikkea voisin sivuille kirjoittaa, keitä pitäisi haastatella jne. Mutta oikeus on olla myös ylpeä siitä mitä olemme saaneet aikaan.Tiistai-iltana oli hienoa olla Muistipiirin vetäjä. Pitskun kirjatossa oli ainakin 70 henkilöä juhlistamassa Pitskun Friidut ja Kundit valokuvanäyttelyn avajaisia. Professosri Laura Kolbe kruunasi tilaisuuden hienolla esitelmällään Koti, katu, kaupunki - mitä muistamme, mitä kerromme.
Hän viettänyt lapsuutensa Pohjois-Haagassa ja tuntee sitä kautta lukkarin rakkautta puuhaamme.

Suurkiitos näyttelystä kuuluu Jukka Leinoselle. En osaa edes kuvitella miten suuren tuntimäärän hän on uhrannut näyttelyn eteen. Talkoohenki ja yhteisöllisyys elää suurkaupungissakin.. Ja enemmänhän Pitääjänmäki on minulle kuin Helsinki.

Kuvassa on monta Pitskun Friidua 

Kuvat on ottanut Jussi--Petteri Lappi. Hän on kuvannut Pitäjänmäki muistelee sivuille kaikki tuoreet kuvat. Hänen valokuvistaan Albumit auki -tiedostoissa kaikki oikeastaan alkoi. Jussi-Petterin ja muiutamien Pitäjänmäen historiaa selvitelleiden naisten kanssa saimme aikaan valokuvanäyttelyn Pientalojen Pitäjänmäkeä, pääsimme mukaan Helsingin yliopiston kansalaismuisti-projektiin ja saimme kirjastolta luvan kokoontua kirjastolla kerran kuukaudessa Pitäjänmäen Muistipiirin kanssa.

Muistipiirissä käy entisiä ja nykyisiäkin pitskulaisia, valtaosa meistä on syntynyt 1940-luvulla. Minut on tamperelaisena ja liki 30 vuoden Pitskussa asumisen takia tai huolimatta hyväksytty mukaan. Jonkunhan on pidettävä langat käsissä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…