Siirry pääsisältöön

Myrkytuuli riepoo Tanskaa edelleen

Suomenkin uutissa on näytetty kuvia miten myrsky on riepotellut Tanskaa, Tuuli edelleen kovaa. Eilen olin puolenpäivän maissa sauvakävelemässä ja silloin tuulen nopeus oli säätietojen mukaan 10 m/s. Elisa tuli puoleltapäivin pois koulusta. Oppilaat lähetettiin kotiin myrskyn alta. Kovimmillaan tuuli oli myöhään illalla 20 m/s. Aina kun yöllä heräsin kuulin kun tuulenpuuska pyyhkäisi yli talon. Nyt kun kello on puoli kymmenen  tuulen voimakkuus on 14 m/s. Puut taipuvat aika lailla kun puuska tulee. Hetki sitten satoi rakeitakin.Tavallisella kameralla ei saa vangittua tuulenpuuskaa. Välillä kaikki näyttää rauhalliselta ja sitten kuuluu humahdus ja puut taipuvat tuulen mukana. Onneksi pysyvät tukevasti pystyssä. Vain yhden tuuletusikkunan tuuli riepoi auki illalla.

Olin tiistaina tapaamassa Marie Louise Carlanderia, 87 vuotta. Hän asuu kauniissa asunnossa vanhassa talossa aivan Lyngbyn keskustassa. Kovasti hän tuntui surevan neljä vuotta sitten kuollutta miestään ja muisteli Suomessa asumistaan lämmöllä. Suomen kieli oli hämmästyttävän hyvin hänen hallinnassaan.
Marie Louise on asunut 1950-60 luvuilla Kellokoskella. Hänen miehensä oli Kellokosken tehtaan johtaja ja tavannut tanskalaissyntyisen vaimonsa Englannissa. Maarit on tutustunut Marie Louiseen uimahallissa. Kun Maarit kysyi jotain tanskaksi, oli Marie Louise vastannut suomeksi - tunnisti aksentista. Marie Louise valitti että vanhana oleminen ei varmasti ole Suomessa yhtään sen helpompaa kuin Tanskassakaan. Häntä tuntui harmittavan ja loukkaavan nuorempien yliolkainen suhtautuminen vanhaan naiseen.

Tänä iltana olemme Elisan kanssa menossa kylään Ismo Koposelle, Kaija-serkkuni pojalle. Hän väitteli aikanaan fysiikasta tohtoriksi Helsingissä ja on täällä Suomen Työterveyslaitosta vastaavassa paikassa tutkijana. Hänellä on Etelä-Afrikassa syntynyt vaimo Pernille. Heillä on 7-vuotiaat kaksoset.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…

Avoin kirje Palvelukoti Koivun ja Tähden henkilökunnalle

Te olette nyt kaksitoista kuukautta hoitaneet, hoivanneet, huolehtineet, pesseet, lääkinneet, ruokkineet, ulkoiluttaneet, pukeneet ja riisuneet miestäni, etsineet hukkuneita vaatteita, tossuja ja silmälaseja. Päivästä toiseen, viikosta viikkoon, kuukaudesta toiseen. Teillä jokaisella on vuorollanne monta hoidettavaa ja autettavaa. Auttavia käsiä kysytään päivän mittaan monen asukkaan hyvin erilaisiin tarpeisiin. Te pidätte huolen siitä, että jokainen saa parhaan mahdollisen tarvitsemansa hoidon.
Jos suihkuun meneminen tuntuu hankalalta, jos unta riittää väärinä vuorokauden aikoina, josulkoilu ei huvita, alakerran laulu- ja pelituokio tuntuu tarpeettomalta eikä laulukuoron esityskään houkuttele tai tuolijumppa kuullostaa liian vaativalta, te annatte jokaiselle asukkaalle oikeuden valita. Ja hyvin usein tämä vapaus valita on toteutunut mieheni kohdalla.
Yöpuvussa voi olla vaikka koko päivän jos siltä tuntuu. Koin melkoisen oivalluksen, kun hyväksyin että kesällä lettujuhliin voi ihan hyv…

Mummugeeni käytössä

Esikoistaan odottava nuori nainen pohti milloin naisen mummugeeni putkahtaa esiin. Tarkkaa ajankohtaa en osaa määritellä. Geenini on ollut käytössä niin pitkään.
Olin lapsena ”huono syömään”. Söin hyvin vähän enkä olisi halunnut syödä kaikkia ruokia. Mutta lautanen oli syötävä tyhjäksi, ennen sitä ei saanut poistua pöydästä. Vietin yhden talvisen sunnuntai-iltapäivän pöydän alla. En halunnut syödä tillilihaa ja koska pöydästä ei saanut poistua ennen kuin lautanen oli tyhjä, päätin siirtyä tuolilta pöydän alle. Tulkitsin että näin ollen en poistunut pöydästä. Vieraitakin tuli, mutta eivät he minua häirinneet.
Päätin odottaessani ensimmäistä lastani, etten pakota häntä syömään mitään. Ei häntä tarvinnutkaan pakottaa, hänelle kelpasi kaikenlainen syötävä. Kuopus oli erilainen. Hänen ruokavalionsa oli hyvin rajallinen: keitettyjä perunoita, appelsiinimehua, kurkkua, mandariinia ja hapankorppuja. Ylä-asteella hänelle kelpasi ruoka kuin ruoka. Joten kyseessä oli ollut vain tilapäinen häi…